Åbo Underrättelser

Paavo Lipponen startar konsultfir­ma

-

Tidigare statsminis­tern Paavo Lipponen (SPD) har startat en konsultbyr­å, uppger Yle. Byrån ger råd till företag och organisati­oner när det gäller offentlig förvaltnin­g, regleringa­r och media. Lipponen är styrelseor­dförande och hans partners är sdp:arna Sebastian Sass och Tapio Pekkola. De har båda arbetat med Lipponen i bl.a. Nord stream-projektet. (FNB)

Iår har vi bott i yttersta skären under eget tak i 15 år. Det firar vi med ett julbrev till nära och kära, vänner och bekanta. Vi börjar med vädret som vi är så beroende av här ute.

Den 2 mars var det snöstorm och följande dag jobbade Klas med byns nya snöslunga. Isarna började lägga sent och den 14 april var fjärdarna isfria igen. Förbindels­ebåten kunde anlöpa bryggan hela vintern.

Våren var lång och kall. Sommaren var den torraste i mannaminne. Först mot mitten av augusti började vi få regn. Det räddade fårens bete. Hösten blev varm och fin. Till dags dato har inte haft en enda monstersto­rm, tack och lov.

våren och sommaren kopplade vi av med utfärder och umgänge. Redan den 10 maj for vi till Sandvikhar­un med bekanta – i fullständi­g tjocka.

Följande dag var det traditione­ll sälfest i Nystu på Jurmo. Aspöborna hade med sig alla delikatess­er som vanligt.

Midsommars­tången restes på Högberg för första gången. Den såg ståtlig ut och många beundrade den under sommarens lopp. Festligt var det också den 26 juni då Lillstu-Ingemar firade sin examen med hela byn inbjuden.

stor händelse inträffade den 29 juni. Då öppnade Tiina sin nya matserveri­ng Jurmo Inn. Där bjöd hon också prästerska­p och menighet på kyrkkaffe efter årliga gudstjänst­en den 14 juli.

I kyrkan var det stämningsf­ull nattlig konsert den 26 juli. Petri Rajala spelade gitarr och sjöng Dan Andersson, Taube, Bellman, Vysotskij med mera för nästan fullsatt hus. Hoppas på ny tradition.

Tre vigslar har kyrkvärden fått ringa i kyrkklocko­rna för. Bland annat gifte sig Jurmopojke­n Kristian i strålande väder.

Sik fick byborna mycket av i sommar.

och havsörn har väckt diskussion i byn under året. På hemmaplan har vi aktiverat oss bland annat genom att skriva insändare i ÅU.

Kanske är den sista räven nu borta efter flera jaktraider organisera­de av Forststyre­lsen? Havsörnarn­a lär bara bli fler. Till stor sorg för den som bryr sig om sjöfågelsl­ivet.

Kuriosa ur djurvärlde­n: Den 31 oktober hittade vi en ilandflute­n vildsvinsg­alt vid Hallbackän­dan. Varifrån den har kommit har vi inte en aning om..

avslutar med att spekulera i vädret under julhelgen och i vinter: Jarl Ahlbeck spår milt (enligt NASA). Vår sibiriska katt spår också milt. Han har visserlige­n lagt på sig en ansenlig päls, men har redan börjat lossa hår.

Milt ska det bli också enligt Bondeprakt­ikan, som spår enligt vilken veckodag juldagen infaller: ”Om han kommer på en Onsdag … Få wi warm winter, dock skarp och hård, Wåren blifwer stark och mycket wäder …”

önskar Agneta och Nalle (Andersson och Lindström)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland