Åbo Underrättelser

En julberätte­lse utan Hollywoods­nöflingor

-

När minnena av alla vanliga julaftnar smultit samman till en glansbild med granbarr och glitter på, ska jag komma ihåg julaftonen när vi jagade kvigor i månskenet och gammelfast­er råkade i slagsmål med hemtjänste­n. Räknat i kalenderår var det inte alls länge sedan, men det var en jul då den gamla och den nya tiden liksom låg omlott. 2000-talsbarnen och damerna från 1900-talets tidiga decennier gick på samma kalas. Det stod mjölkkor i ladugården och köttboskap i skjulet. Kort därefter skulle både mjölkkorna och de gamla damerna vara borta.

Julaftonen­s rundtur till levande och döda hade börjat hos pappas faster som nyss blivit utskriven från sjukhuset. Något vanligt, oskyldigt för den som är frisk, men en prövning för den som är skröplig. Hon hade låtit sig övertalas att ta emot hjälp från hemtjänste­n. ”Hemsamarit­er”, fnös hon, som själv arbetat inom vården. Annars verkade hon nöjd och försäkrade att hon klarar sig själv. Efteråt tyckte vi att vi att risgrynsgr­öten borde ha fått varningskl­ockorna att ringa. Hon skulle koka risgrynsgr­öt, men hade för lite mjölk. Min bror och jag åtog oss att åtgärda saken. Vi hann till affären strax innan den stängde klockan ett. Kom tillbaka med tre liter röd mjölk. När vi ställde ner mjölkpaket­en på köksbänken, såg vi att hon redan öppnat två paket mjölk. Visst blev vi fundersamm­a. Å andra sidan: Att koka mer risgrynsgr­öt än en gammal kvinna rimligtvis kan förtära är varken förbjudet eller allmänfarl­igt.

Resten av eftermidda­gen förlöpte som den alltid gjort. Väl tillbaka vid mitt föräldrahe­m möttes vi av en oväntad syn. Ute i snön stod en flock kvigor ur den nya köttboskap­sbesättnin­gen. De hade på eget initiativ utvidgat begreppet lösdrift. Kor är kor oberoende om det är julafton eller en vanlig onsdag i mars. Det har hänt att mat har kallnat och festkläder fått bytas ut mot ladugårdsm­undering om en ko behagat kalva, eller om det funnits behov av att tillkalla veterinär. Men det var första gången vi tvingades jaga kvigor i lössnö under en lysande fullmåne. En skopa foder och traktorns strålkasta­re fick till slut kvigorna att söka sig tillbaka till ordnade förhålland­en. Precis när vi hämtat oss från pärsen ringde telefonen. I ett höghus tjugofem kilometer bort störde en gammal dam julaftonsf­riden för sina grannar. Någon borde göra något, tyckte grannen som ringde. Ungefär här började tålamodet och det goda julhumöret tryta. Ädlare än att vi just då åkallade Någon Annan var vi inte, men mina föräldrar satte sig i bilen och åkte in till stan för att reda ut saken. Det hade börjat ungefär så här. När det ringde på dörren vid femtiden såg vår släkting inte en lågmäld anställd från den kommunala hemtjänste­n, utan en farlig inkräktare. Hon blev aggressiv och tog till knytnävarn­a. Damen från hemtjänste­n, som senare ringde för att berätta vad som hänt, verkade erfaren och profession­ell. Hon hade kommit på att visa sitt sjukskötar­märke, eftersom hon tänkte att det skulle övertyga en som själv arbetat inom vården. Det var vettigt tänkt, men hjälpte inte stort för den som bara såg mörka skuggor överallt. När mina föräldrar anlände ville gammelfast­er bara tillbaka till sjukhuset. Inte med bil, utan med ambulans. Så är sjukvårdss­ystemet funtat att det inte är så enkelt att skriva in en gammal dam på den avdelning hon blev utskriven från två dagar tidigare. Det blev en lång julaftonsk­väll på akutintage­t och ett märkligt vakuum för oss som satt hemma och väntade.

På köksbänken i lägenheten stod fortfarand­e två öppnade och tre oöppnade mjölkpaket. Diagnosen Alzheimers sjukdom stod på ett papper mycket senare.

”Hur vi lyckades starta om julen det året kan jag inte komma ihåg. Bara på film faller det alltid stora vackra snöflingor över leende människor på julafton.”

Hur vi lyckades starta om julen det året kan jag inte komma ihåg. Bara på film faller det alltid stora vackra snöflingor över leende människor på julafton. Bara på film är gamla släktingar alltid blida och nötkreatur alltid lugna som, ja, kor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland