Åbo Underrättelser

Lotta firar jul med hundarna

I Axxells Brusaby behöver djuren sin skötsel oavsett vilken högtid det är.

- Monica Sandberg |

Då andra skolor stänger för jullov så är Axxells naturbruks­skola Brusaby i Kimito ett undantag. Stallet är fullt med hästar som behöver skötsel och mat varje dag, samma gäller ladugården­s kossor, liksom Djurhuset där det finns allt från majsormar till labradorer.

De flesta av skolans 142 ungdomsstu­derande åker hem men sju–åtta blir kvar över julen för att ta hand om alla djur. En av dem är Lotta Wiik som nu läser andra året till djurskötar­e.

Hon tar sin ”julkommend­ering” rätt lugnt. Kompisen Denise Ramstedt, från Pargas också hon, hade jouren under självständ­ighetshelg­en.

– Helgarbete ingår i kursplanen, alla ska jobba någon mindre helg och också någon stor helg, om det sedan är jul eller midsommar. Djur måste ju tas om hand hela tiden, säger enhetschef Tomas Björkroth. Om djuren förstår sig på det här med julhelg är tveksamt men åtminstone ska labradorer­na som går i Brusabys assistenth­undskola få varsin stor pepparkaka.

Över jul får de flesta hundarna åka hem med de studerande som är deras skötare.

Hundarna ska från början vänja sig med människor, liv och rörelse för att som tvåår- ingar flytta till invalider och sedan hjälpa med att hämta saker, kanske dra rullstolen, tömma tvättmaski­nen, trycka på en kontakt så lamporna tänds.

De här hundarna kan lära sig mycket.

– Grunden läggs av våra studerande som har varsin hund som sköthund. Valpen ska från början lära sig att man till exempel inte hoppar upp mot människor, och inte ligger i soffan heller, säger Björkroth. Just nu har Brusaby drygt 20 labradorer i sin assistenth­undskola. Nio blir klara i vår medan tio ska gå ett år till i skola.

Några assistenth­undar är inne för omskolning eftersom något har hänt så att de inte kan vara kvar i de hem dit de först sändes.

Förstås kommer någon enstaka hund tillbaka också därför att den inte har klarat jobbet, den kanske till exempel inte är tillräckli­gt lugn. Brusabys hundskolar­e väljer i samråd med Invalidför­bundet vilken hund som ges vart.

Hundarna blir olika, trots samma skolning. Också invalidern­a som vill ha hund har olika behov.

Invalidför­bundet köper Brusabys alla färdigt skolade hundar; nu är cirka 70 hundar i aktivt arbete.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Stor hund. Lotta Wiik med valpen Pongo har fullt upp med att lyfta hunden som är sex månader gammal. Att labradorer­na blir stora och starka är en fördel då de ska börja jobba. Bara labradorer används i Brusaby.
Foto: Monica Sandberg Stor hund. Lotta Wiik med valpen Pongo har fullt upp med att lyfta hunden som är sex månader gammal. Att labradorer­na blir stora och starka är en fördel då de ska börja jobba. Bara labradorer används i Brusaby.
 ??  ?? Belöning. Det är A och O i hundarnas skolning. Här belönar Denise Ramstedt t.v. och Lotta Wiik sina valpar med en liten bit hundmat, valparna ska lära sig att sitta ner alltid då skötaren gör det.
Belöning. Det är A och O i hundarnas skolning. Här belönar Denise Ramstedt t.v. och Lotta Wiik sina valpar med en liten bit hundmat, valparna ska lära sig att sitta ner alltid då skötaren gör det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland