Åbo Underrättelser

Keistiö lanthandel snart

Gästhamnen och bränsleför­säljningen kan hyras ut till hugad företagare.

- Sonja Hellsten 2749929

Det är kallt i luften ute när Bertil Åkerfelt dagens post vid köksbordet på Keistiö i Iniö. Han sprättar upp ett av kuverten och skrattar till. – Avtalet med Kesko är uppsagt, säger han och tittar på Rea som kokar en rotsakssop­pa. Ångan från kastrullen stiger mot köksfläkte­n. Från köket kan man höra när folk kommer in genom dörren till butiken, in till Keistiö lanthandel som är på sitt yttersta.

På nyårsafton­en klockan tolv på dagen låser Bertil och Rea butiksdörr­en för sista gången. Lanthandel­n upphör.

Keistiö förlorar butiken man haft sedan senhösten 1946 då Bertils mor Gerda öppnade den. Hon drev den tills hon gick bort. Bertil och Rea övertog rörelsen i april 1974.

öppnar Hon kommer från Utö och han har alltid bott på Keistiö, vuxit upp med butiken och blev utan att det planerades desto mer handelsman själv.

Bertils far dog i en olycka bara två år efter att butiken öppnades.

– Visst känns det vemodigt att sluta. Man blir mer ensam. I butiken har man träffat folk, säger Bertil. Beslutet att stänga har mognat en längre tid.

– Vi har länge vetat att sommaren 2013 är den sista och det har vi också tutat ut, säger Rea.

– Vi har inte behövt motivera varför vi stänger. Folk förstår nog och de som eventuellt har undrat har antagligen inte kommit att tänka på hur gamla Bertil och jag är.

Bertil är 68 och Rea fyller 65 nästa sommar. Före 1960-talet gav butiken mer på vintern än på sommaren. Nuförtiden är det tvärtom med hektisk verksamhet två månader på sommaren och öppet sjuttio timmar i veckan mellan veckan före midsommar och första söndagen i augusti.

– Arbetsbörd­an har varit nästan omänsklig eftersom vi inte efter sommaren 2008 haft råd att ha anställda, säger Rea.

Resten av året har butiken gått på sparlåga.

Vi har inte behövt motivera varför vi stänger. Folk förstår nog och de som eventuellt har undrat har antagligen inte kommit att tänka på hur gamla Bertil och jag är.

Ingen av dem tror att Keistiö får butik året om igen. Och själva börjar de antagligen åka in till stan för att storhandla vid behov.

I Åbo som ligger tre färjor och i tid två timmar och en kvart från deras hem, bor tre av deras fyra barn. Det fjärde, Erik, vistas just nu på Keistiö och är vikarie-

 ?? Foto: Sonja Hellsten. ?? Svart på vitt. Bertil Åkerfelt med pappret som berättar att avtalet med Kesko har sagts upp.
Foto: Sonja Hellsten. Svart på vitt. Bertil Åkerfelt med pappret som berättar att avtalet med Kesko har sagts upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland