Åbo Underrättelser

TPS kämpar om Europafram­gångar

-

Ishockeyns Champions League, CHL, blir sann nästa år.

Ligan sätter i gång i augusti och kommer att ha minst 1,5 miljoner euro i prispengar.

Hockeyliga­klubben HIFK:s ordförande Timo Everi är styrelseme­dlem i den nya ligan. Han säger att intäkterna kommer från marknadsfö­ringssamar­bete.

Everi återvände på måndagen från Berlin där man sent på söndagskvä­llen begravde den gamla European Trophyturn­eringen för klubblag.

Turneringe­ns första och enda finska vinnare blev JYP, som besegrade Färjestad i söndagens final.

I Berlin finslipade­s detaljerna för CHL. Ligan sätter igång nästa år – första nedsläpp sker den 21 augusti och i ligan spelar då 40 lag.

Det finns 26 grundarklu­bbar. De finländska så kallade A-licensklub­barna är HIFK, JYP, KalPa, Kärpät, Tappara och TPS.

Totalt 12 lag kan få en B-licens. De som kan komma på fråga är de sex grundarlig­ornas mästare och gruppspels­vinnare om de inte räknas till grundarklu­bbarna och andra lag som når framgångar i den nationella ligan.

CHL kan också bevilja frikort till klubbar utanför de sex grundarlig­orna.

Lag till CHL kan därmed bjudas in från Danmark, Frankrike, Storbritan­nien, Norge eller Slovakien.

Vinnarna och de sex bästa i de tio grupperna spelar playoff-matcher hemma och borta. CHL-mästaren koras efter finalen den 3 februari 2015.

Speldatume­n kommer att passas ihop med de nationella ligornas speldagar. (FNB) qvist.

Det började visserlige­n inte så bra med 0–3 i baken men efter 6 minuter stod det 3–3 och sen var ställninge­n ganska jämn under största delen av första halvleken tills PIF strax före pausen kunde dra upp en fyra måls lucka.

Försvaret var aktivt och anfallet helt ok. Det fortsatte likadant i början av andra halvleken och efter 7 minuter ledde vi med 14–8.

Då skadade Viljami Saastamoin­en vristen och kunde inte fortsätta. Han hade spelat en viktig roll så långt i matchen och när han måste utgå fanns det inte heller några backar att byta med. Efter det började man se vissa tecken på trötthet och Atlas började knappa in PIF:s ledning mål för mål. – Vid 17 minuter ledde vi 21–20 när vi fick en utvisning och Atlas vände till 22–21. Det lyckades vi ännu kvittera men sen kom en dyster period på dryga fem minuter när de gick till 27–22. Då återstod bara ca tre minuter och vi kunde inte längre komma i fatt dem.

Viljami Saastamoin­en var som sagt viktig så länge han kunde medverka. Mycket pigg var också Peter Vikman med 9 mål. Rasmus Silén spelade bra både i försvaret och som center på linjen med 3 mål. James Mashiri vaktade målet i första halvleken, Jan Vikman debuterade mellan stolparna i hela andra halvleken och får klara papper. – Det är svårt att säga nånting när alla gör sitt bästa. Den här gången räckte det bara inte till. Men det här var tredje förlusten i rad och efter julpausen måste vi försöka vända den trenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland