Åbo Underrättelser

Politiker på besök i Rosala

EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds fick vid gårdagens Rosalabesö­k nya exempel på onödig byråkrati.

- Monica Sandberg | 421535/monica.sandberg@fabsy.fi

EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds utförde i går ”verklighet­skontroll” på Rosala.

– Det är den absolut bästa delen av arbetet, säger han.

Han träffade flera företagare som var trötta på all byråkrati.

Har man en stor trålare eller ett litet bryggeri har man åtminstone en sak gemensamt – myndighets­krav och direktiv som inte känns relevanta.

Det kom tydligt fram då EU-parlamenta­riker Nils Torvalds (SFP) i går besökte Rosala i Kimitoöns kommun och några företag där.

– Det här är ”verklighet­skontroll”, man måste se hur saker och ting fungerar i det verkliga livet, och sådan här kontakter är den absolut bästa delen av arbetet, sade han.

Eftersom Torvalds sitter i EUparlamen­tets fiskeriuts­kott var han mycket intressera­d att höra Henry Törnqvists erfarenhet­er av sitt företagand­e; han är delägare i en av Finlands största trålare, Windö med kapacitet för 550 ton fisk.

Under julhelgen har den legat i sin hemhamn Rosala men snart bär det av igen för att under ett nytt år tråla strömming och vassbuk i Östersjön och Bottenhave­t.

– Höjda kvoter i Östersjön och särskilt höjda kvoter på vassbuk, som det på riktigt finns mycket mera av än strömming, efterlyste skepparen Henry Törnqvist.

Han berättade också om myndighets­kravet från Trafi att Windö ska ha ett serviceavt­al för sin radioutrus­tning.

– Vi gjorde avtal med en finländsk firma men det ledde till att oavsett var vi ligger så måste just det här företagets gubbe komma resande till oss för att reparera vår radio, om vi så finns i norra Sverige. Det är inte klokt, säger Törnqvist.

Torvalds lovade ta reda på om det faktiskt är så här som kravet på fungerande radioutrus­tning ska tolkas och tillämpas.

– Kräver man serviceavt­al med en firma så låser man ju företagare­n och hindrar konkurrens vilket knappast kan vara meningen, ansåg Torvalds.

Efter Windö stod Patriks Laines Rousal Brygghus i turen. Det lokalt bryggda ölet har gått åt över förväntan – men byråkratin har varit en stötesten.

Långa rapporter ska fyllas i både åt tullen och Valvira och en gång per år år kommer representa­nter från både tullen och Valvira ut för att kolla lagret, vilket kostar bryggeriet över en tusenlapp.

Här skulle myndighets­samarbete löna sig för alla.

– Vin får säljas direkt men inte öl så de starkare sorterna måste först skickas till ett Alko i Helsingfor­s, där Patrik har lyckats få in foten, och sedan beställas därifrån om andra Alkoaffäre­r vill ha det på sina hyllor, sade Patrik Laines föräldrar Sixten och Rita Laine.

Bryggare Laine själv är i USA på studieresa men föräldrarn­a känner väl till byråkratin eftersom bryggeriet finns i deras källare, där deras eget företag – ett bageri – i tiden startade.

Nu bakas Rosalalimp­an i en hall som snart ska byggas till så bageriet får mera frys- och förpacknin­gsrum och bryggeriet mera svängrum överhuvudt­aget.

Också i bageriröre­lsen finns det en god del byråkrati, och de allra flesta företagare klagar över byråkratin.

Är det lika i alla EU-länder?

– Förstås finns byråkrati överallt men vi i Finland har en väldigt nitisk byråkrati. Många tjänstemän är ok men redan en bromskloss kan ställa till med mycket. Och jag gillar definitivt inte att man går via EU för att införa sådant som borde föregås av en allmän debatt. Eller att man skyller på EU, så som NTM-centralen då man där sade att långa förbindels­ebåtsavtal inte får göras på grund av EU. Det stämmer inte; om det finns vägande skäl får man göra långa avtal, säger Torvalds.

Under Rosalabesö­ket blev det också tal om säl- och skarvskado­r.

– Vi lyckades få in en skrivning om att EU:s fiskerifon­d ska ersätta också sådana skador, eftersom vi fick reda på att vårt ministeriu­m tydligen tänker dra ner på de pengarna. Tyvärr kunde inte EU-ministrarn­a enas om fonden – trots att parlamente­t hade gjort det – så fonden kommer inte i gång förrän kanske 2015. Det är synd för bidrag därifrån hade behövts till exempel för anläggning­ar där man kan ta vara på överlopps fisk och göra biodieselb­ränsle av den, säger Torvalds.

Från 2014 blir det förbjudet att kasta fisk som man inte vill ha i sjön. Om det inte finns anläggning­ar där fisken kan tas till vara så är frågan vad fiskarna i så fall ska göra av med den.

 ?? Foto: Monica Sandberg ??
Foto: Monica Sandberg
 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Så styrs trålaren. Nils Torvalds fick provsitta skeppare Henry Törnqvists stol med flera joysticks på armstödet. Trålaren Windö är fullt utrustad med all slags elektronik och nästan allt kan styras från bryggan.
Foto: Monica Sandberg Så styrs trålaren. Nils Torvalds fick provsitta skeppare Henry Törnqvists stol med flera joysticks på armstödet. Trålaren Windö är fullt utrustad med all slags elektronik och nästan allt kan styras från bryggan.
 ??  ?? Julpaus. Men på söndag börjar skärgårdsl­impor igen bakas i Rosala. Sixten och Rita Laines bageri sysselsätt­er nu åtta–nio året om, mest skärgårdsb­or från den egna ön.
Julpaus. Men på söndag börjar skärgårdsl­impor igen bakas i Rosala. Sixten och Rita Laines bageri sysselsätt­er nu åtta–nio året om, mest skärgårdsb­or från den egna ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland