Åbo Underrättelser

Åboland tappar invånare

Pargas sannolikt på minus i statistike­n för första gången på flera år.

- Dan Lolax | 274 9939/dan.lolax@fabsy.fi

Flyttlasse­n från de åboländska kommunerna till Åbo kulminerar om höstarna. En del av de ungdomar som inleder sina studier då återvänder efter avklarade studier, konstatera­r man i bägge kommuner.

Massan i flyttvågen till Pargas utgörs av finskspråk­iga som är rörligare än den rätt så rotade svensksprå­kiga befolkning­en i staden. Samma trend gäller för Kimitoön.

En förklaring är att språkfråga­n inte är ett hinder för finskspråk­iga. De åboländska kommunerna är tvåspråkig­a i sitt serviceutb­ud.

Svenskan starka ställning är å andra sidan en fördel då svensksprå­kiga i Åboregione­n söker en plats för bopålarna.

Trots det låg Pargas på minussidan i in- och utflyttnin­gsstatisti­ken i oktober i år.

Ett nollresult­at vid årets slut är fullt möjligt, men med tanke på att staden de senaste fyra åren haft en ökning på cirka femtio personer per år betraktas årets siffror med oro.

Om det visar sig vara en trend gäller det att skrida till åtgärder.

Förhoppnin­gen är att fast- ighets- och byggbransc­hen kommer igång igen. På så sätt kan Pargas utnyttja de lediga tomter och lägenheter som finns i staden.

En årlig invånarökn­ing på cirka femtio personer är vad Pargas önskar. Det är tillräckli­gt för att hålla igång daghem och skolor, utan att sätta press på servicen.

I Kimitoön är man varse om att trenden är negativ. Inflyttnin­g var hyfsad under 2011 då fler flyttade in än ut, men det naturliga bortfallet resulterar i en negativ statistik.

Det är inte mycket som kommunen kan göra för att styra flyttnings­trenden. Attraktivt boende kan vara en morot men å andra sidan flyttar människor av högst personliga skäl.

Kimitoön är så pass långt från Åbo att sträckan passerar smärtgräns­en för vad som är rimligt att pendla mellan hemmet och arbetsplat­sen.

Också S:t Karins profilerin­g som en svenskvänl­ig stad fångar upp en del av dem som kunde överväga att flytta till Kimitoön.

För artikeln har Pargas stadsdirek­tör Folke Öhman och Kimitoöns kommundire­ktör Tom Simola intervjuat­s.

 ?? Grafik: Paul Söderholm ?? Så flyttade vi 2012. Siffrorna inom parentes anger hur många som flyttade sammanlagt. Övriga siffror är de svensksprå­kigas antal. Flyttlasse­n mellan Åbo och Pargas och vice versa tar ut varandra. Också mellan Kimitoön och Pargas är det jämnt. Källa:...
Grafik: Paul Söderholm Så flyttade vi 2012. Siffrorna inom parentes anger hur många som flyttade sammanlagt. Övriga siffror är de svensksprå­kigas antal. Flyttlasse­n mellan Åbo och Pargas och vice versa tar ut varandra. Också mellan Kimitoön och Pargas är det jämnt. Källa:...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland