Åbo Underrättelser

Studierna förde dem till Åbo

ÅU frågade tre personer som deltagit i Mitt livs adresser-enkäten om varför de flyttade till Åbo, hur de trivs i staden och om framtiden.

- Dan Lolax | 274 9939/dan.lolax@fabsy.fi

– Jag flyttade till Åbo från Pargas ett år in i studierna. Det var av praktiska skäl och ett lätt beslut att fatta. Mina vänner bor i Åbo, jag var involverad i studentpol­itik och efter att jag missat sista bussen till Pargas ett par gånger bestämde jag mig. Jag trivs väldigt bra i min lägenhet i Åbo. Då jag flyttar tillbaka till Pargas ska det vara till eget hus. Jag fäster mig lätt vid ställen och flyttar inte lättvindig­t. Men hjärtat finns i Pargas, närmare bestämt byn Tara för att min familj bor där. Mitt jobb som illustratö­r är inte beroende av var jag bor, allt sker via nätet.

– Jag flyttade till Åbo från Västanfjär­d för att studera och nu finns mitt hjärta definitivt här. Åbo erbjuder mycket: ett socialt nätverk, jobbmöjlig­heter, man träffar nya människor och avstånden i Åbo är väldigt korta. Man kan cykla överallt. På Kimitoön klarar man sig inte utan bil. Just nu har jag inga planer på att flytta tillbaka till Västanfjär­d. Eventuellt kan jag överväga det som pensionär. Jag kan tänka mig att flytta efter jobb men om det står mellan ett i Åbo och ett jobb på annan ort ska det andra jobbet vara mycket bra. Men jag flyttar hellre än är arbetslös.

– Jag flyttade från Kimitoön till Åbo då jag var 15 för att gå i gymnasium här. Mitt hjärta bultar för Åbo, här har jag byggt mitt liv. Jag skulle också väldigt gärna stanna i Åbo efter mina kulturprod­ucentstudi­er men vet att det blir svårt. Min sambo utbildar sig också till kulturprod­ucent och att vi båda skulle få jobb i Åbo är osannolikt. Troligen blir det Helsingfor­s efter studierna. Kimitoön är inte ett alternativ. Inte för att jag jag har något emot Kimitoön utan för att jobbmöjlig­heterna där är lika med noll. Och i själen är jag nog en storstadsm­änniska.

 ?? ÅU-foto ?? Viola Sundvik. Född på Kimitoön. Bor i Åbo. Hjärtat i Åbo.
ÅU-foto Viola Sundvik. Född på Kimitoön. Bor i Åbo. Hjärtat i Åbo.
 ?? ÅU-foto ?? Karin Holmström. Född i Pargas. Bor i Åbo. Hjärtat i Pargas.
ÅU-foto Karin Holmström. Född i Pargas. Bor i Åbo. Hjärtat i Pargas.
 ?? Foto: Mia Eklund ?? Jenna Eriksson. Född på Kimitoön. Bor i Åbo. Hjärtat i Åbo.
Foto: Mia Eklund Jenna Eriksson. Född på Kimitoön. Bor i Åbo. Hjärtat i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland