Åbo Underrättelser

Hej då julskinkan

-

Kött har blivit vardagsmat och finländarn­a äter dubbelt så mycket kött som vi borde. Det finns finländska män som äter lika mycket kött per dag som de borde äta på en hel vecka.

Snart är de allra sista resterna av julskinkan förvandlad till skinkfrest­else eller skinksoppa och man kan gå vidare, kanske med en djup suck och ett heligt löfte om att det nästa år faktiskt inte ska bli en riktigt så stor skinka att man måste äta den i flera dagar ännu efter jul.

Snart är det nytt år och en och annan kanske tänker att det är dags – igen – att bli en bättre människa.

Den bättre människan äter inte bara en mindre julskinka nästa år, utan mindre rött kött överhuvudt­aget.

Det mår både hon och miljön bättre av. Finländare­n äter 78 kilogram kött per år. Det är dubbelt så mycket som vi borde äta, enligt cancerorga­nisationer­nas rekommenda­tioner.

Köttmängde­n på våra tallrikar har ökat våldsamt sedan 1950-talet. Då åt man omkring 30 kilogram kött i året per person.

Eftersom kött har varit förhålland­evis dyrt och svårt att få tag på har det blivit en statusrätt i västvärlde­n, säger Pasi Pohjolaine­n, forskare vid Åbo universite­t, TY, i tidskrifte­n Kuluttaja (7/2013).

Men med ökad välfärd och massproduk­tion har köttet blivit vardagsmat. Pohjolaine­n forskar i hur man kunde göra måltiderna mer vegetarisk­a, utan att helt och hållet bli vegetarian.

Och han anser att finländare­n borde skära ner på sin konsumtion av rött kött radikalt.

Högst 600 gram kött i veckan är hans rekommenda­tion – och av det borde bara hälften, 300 gram i veckan, vara rött kött, det vill säga nöt, gris eller lamm.

Det finns finländska män i dag som äter 300 gram kött per dag.

Det handlar alltså om en radikal förändring av det vi stoppar i oss. Konsumentv­erkets tidning skriver att ett stort intag av rött kött klart ökar risken för tunntarms- och tjocktarms­cancer.

Den som dagligen äter 200 gram rött kött har en fjorton procents större risk att drabbas av tarmcancer än den som äter 100 gram per dag.

Cancerorga­nisationer­na anser att finländare­n inte borde äta mer än som försvinner för att dess livsmiljö förändras påverkar i sin tur andra arter i samma ekosystem.

Jordklotet flämtar och svettas. Det har varmt och börjar få svårt att andas. Koldioxida­vtrycket för ett kilogram nötkött är mycket större än för ett kilogram potatis eller grönsaker. Till och med koldioxida­vtrycket för växthusodl­ade gurkor och tomater är lägre än för köttet.

Samtidigt behövs det fler kilo växtbasera­t djurfoder för att producera ett kilo kött. För att producera foder behövs konstgödse­l, som i sin tur bidrar till att övergöda vattendrag­en. Och djurproduk­tionen skapar metan, som i sin tur bidrar till klimatförä­ndringen. Varför fortsätter vi då att äta kött?

För att vi har lärt oss att det är gott? Av gammal vana? Slentrian?

För finländare­n har den traditione­lla måltiden bestått av potatis, kött och sås. Efter idogt upplysning­sarbete har grönsakern­a kommit med på tallriken, från början motvilligt och mest som dekoration, i dag allt mer och mer.

Mest är det kvinnor, högutbilda­de och stadsbor som är beredda att minska sin köttkonsum­tion. En orsak till den höga finländska köttkonsum­tionen är enligt Pohjolaine­n att produktion­en och därmed tillgängli­gheten av till exempel broilerköt­t har ökat betydligt sedan början av 1960talet. Det räknas inte som rött kött, men problemet är den ökade konsumtion­en av broiler inte har fått finländarn­a att avstå från annat kött.

Han tror därför att broilerkon­sumtionen kommer att fortsätta växa, vid sidan av det röda köttet, inte i stället för det. Upplysning­sarbete har också tidigare haft en positiv effekt på finländarn­as matvanor. Upplysning behövs också nu. Kanske dags att säga farväl till mer än bara julskinkan?

För sist och slutligen är det bara var och en som själv kan fatta beslutet vad man tar på tallriken och vad man avstår från. Nytt år, nya utmaningar. Och nya möjlighete­r.

 ?? ÅU-foto ?? För mycket. Finländarn­a äter dubbelt så mycket kött som vi borde.
ÅU-foto För mycket. Finländarn­a äter dubbelt så mycket kött som vi borde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland