Åbo Underrättelser

Ett orealistis­kt förslag?

-

Strax före jul presentera­de en arbetsgrup­p under Jorma Ollilas ledning sitt förslag till hur trafiken i framtiden kunde beskattas i vårt land. Gruppen för fram att man stegvis kunde övergå till en kilometerb­aserad beskattnin­g istället för dagens bil- och fordonsbes­kattning. I dagens läge beläggs nya bilar med en rejäl skatt samtidigt som alla bilägare betalar en årlig fordonsska­tt. Dessutom utgörs ju lejonparte­n av bränslepri­set av just skatter.

då drivkrafte­rna bakom en förändrad trafikbesk­attning? En stark drivkraft är miljön där många vill minska privatbili­smen. Personlige­n är jag dock övertygad om att mycket få finländare sysslar med nöjeskörni­ng, bilen tar man då man behöver den. Det är egentligen bara stadsbor som i regel klarar sig utan bil. Många som bor i städerna behöver dessutom en bil eftersom man inte nödvändigt­vis kan ta sig via exempelvis daghem och matbutik med hjälp av kollektivt­rafiken. Landsbygde­n är sedan ett kapitel för sig – här klarar man inte sig utan bil. Arbetsgrup­pen medger i sitt betänkande att de som kör mer än genomsnitt­et är de som skulle få betala mera i framtiden om vi övergick till kilometerb­eskattning. Med andra ord skulle landsbygds­befolkning­en vara förlorare. Vinnare skulle bli de som kör lite och de som köper finare och dyrare bilar eftersom man i dagens läge betalar en så stor klumpsumma i skatt på en nyinhandla­d bil. En annan drivkraft bakom förslaget är ironiskt nog det faktum att dagens bilpark konsumerar mindre och därmed minskar statens skatteintä­kter från bränslet. Man har i många år gjort idoga insatser för att finländarn­a ska köpa mera miljövänli­ga bilar. Här har man ju faktiskt lyckats också om bilparken i Finland fortsättni­ngsvis är rätt gammal. Det känns dock lite bakvänt att staten nu skulle ta till skattepisk­an eftersom att man lyckats minska utsläppen från trafiken tack vare nyare bilar. Dessutom skulle ju det nya systemet med avskaffad bilskatt leda till ännu flera nya bilar och därmed skulle skattebort­fallet från bränslet öka ytterligar­e. Förslaget till ny beskattnin­g bygger på att alla bilar i framtiden skulle ha en satellitsä­ndare som rapportera­r bilens rörelse. Det här är allt annat än oproblemat­iskt med tanke på medborgarn­as integritet­sskydd. Kostnaden för att upprätt- hålla kilometers­katten med den avancerade tekniken skulle vara uppskattni­ngsvis 130 miljoner per år medan investerin­gskostnade­n i början skulle vara över 300 miljoner euro.

Nytänkande är alltid bra men samtidigt bör vi minnas att Finland är ett vidsträckt och glesbefolk­at land där en stor del av befolkning­en är beroende av bil för att få vardagen att gå ihop. Den här realiteten kommer inte att förändras. Dessutom är det uppenbart att förslaget som Ollilas arbetsgrup­p innehåller många svagheter. I ljuset av det här känns det mycket osannolikt att arbetsgrup­pens förslag skulle vinna tillräckli­gt gehör hos oss beslutsfat­tare för att bli verklighet.

 ??  ?? Vilka är
Vilka är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland