Åbo Underrättelser

Oskyldiga lider

- Kyösti Kurvinen

Jag

läste på svenska.yle.fi (23.12.2013) där sjukvårdsd­istriktets direktör svarar på vårdfacket­s kritik. ”Vårdfacket Tehy anser att Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts beslut att permittera vårdperson­al nu i december är oansvarigt mot alla patienter. Tehys huvudförtr­oendeman Mirja Hovirinta säger att den här obetalda tvångsledi­gheten på sju dagar har skapat en dålig stämning bland de anställda.”

Jag håller hundraproc­entigt med Mirja Hovirinta och vill ännu tillägga att vårdperson­alen är oskyldig till sjukvårdsd­istriktets dåliga ekonomi.

Jag tror att största orsaken till den dåliga ekonomin i sjukvårdsd­istriktet är T-sjukhusbyg­get som blev så dyrt. Man har helt enkelt förbyggt sig och överskridi­t sin ekonomiska bärkraft.

Nu får personalen lida och kommunerna som redan har dålig ekonomi får höjda vårdavgift­er, vilket syns i social- och hälsovårde­ns budgetar. Mitt alternativ­a förslag till sparåtgärd­er är att de högst betalda tjänstemän­nen i sjukvårdsd­istriktet avstår från en månadslön och att de som faktiskt jobbar med kunderna och utför det praktiska arbetet får jobba i fred så att vårdköerna inte ökar ytterligar­e.

Vi kan också öka hyrorna för de privata vård bolagen som opererar i ÅUCS fastighete­r. Jag lyfter på hatten för vårdfacket Tehy och alla andra personalgr­upper som orkar kämpa för de lågavlönad­e som oftast får dra det tyngsta lasset i dessa svåra tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland