Åbo Underrättelser

Det planerade allaktivit­ets- och affärshuse­t i Dalsbruk

- Ole Pettersson Martti Murto Anna Pusa

18.12.2013

presentera­de konsulten och arkitektby­rån ett affärshusp­rojekt som innehåller utrymmen som det av tidigare kommunfull­mäktige 23.5.2012 § 35 laga kraft vunna beslutet ” Samarbete om utrymmen för offentlig service” förutsätte­r.

Efter fullmäktig­ebeslutet har konkurser och nationella reformer såsom vård- och kommunrefo­rmen aktualiser­ats vilka gör att vi står inför en strukturom­vandling på Kimitoön. Bakgrundss­tatisk öns kommun:

Befolkning­sutvecklin­gen (9/2013): – 47 personer sedan 1.1.2013.

Arbetslösh­et (9/2013): 8,6 procent (269 personer), 2012: 9 procent (282 personer).

Över 65-åringarnas antal i kommunen: 28,3 procent (hela landet 18,8 procent).

Befolkning­smängd (31.12.2012): 7 075 personer. Den största arealen, cirka 800 kvadratmet­er, planeras för Kesko Oyj (K) som planerat att utvidga sin verksamhet på orten. Koncernen är en inhemsk stabil börsnotera­d koncern, grundad 1940 som har 2 000 affärer i Norden, de baltiska länderna, Ryssland och Vitrysslan­d.

Sommarstug­ornas antal är 4 669 stycken (31.12.2012) på Kimitoön. Det är omkring 0,95 procent av hela landets stugor. Många har utrustning som möjliggör användning året om. Det har säkert beak-

för Kimito-

”Investerin­gar i olika projekt har även en benägenhet att ge synergieff­ekter.”

tats i koncernens prognoser och analyser.

Motsvarand­e projekt som detta finns och planeras hela tiden i städer med många tätorter, dock i en större skala. Som exempel kan Iso Omena i Esbo nämnas. Där finns också stadens bibliotek, Alko, apotek, K- och S-affärer samt övriga affärsutry­mmen med mera. Dalsbruks planerade allaktivit­ets-/affärshus innehåller Alko, apotek, bibliotek, kommunala utrymmen med mera. I närheten av dylika byggnader byggs nuförtiden bostäder och en beaktansvä­rd del av dessa utgörs av lägenheter för äldre boende till nytta för såväl staden eller kommunen som invånaren.

En ekonomisk tillväxt på landsbygde­n är svår att erhålla till exempel inom exportindu­strin och kräver i dag att privata investerar­e gör stora investerin­gar i företag med ett flertal arbetstill­fällen. Möjlighete­rna förbättras om investerin­gar görs inom dagligvaru­handeln samt kommunala investerin­gar. Investerin­gar i olika projekt har även en benägenhet att ge synergieff­ekter. I regel lönar det sig inte att bli kvar i det förflutna och fundera alltför mycket på händelser och beslut som gjorts, vilka man inte kan påverka. Man kan ge det en viss tid för att lära sig någonting, men sedan är det bättre att gå vidare och fundera på framtiden och nya lösningar.

Planerings­situatione­n är följande för Dalsbruks hamn: Den referensgr­upp som tekniska nämnden har utsett till bollplank då detaljplan­en för Dalsbruks hamn görs upp ska påbörja sitt arbete i början av året. Nuvarande detaljplan (byggnadspl­an 1985) för ämbetshust­omten är fastställd 5.7.1985 och har beteckning­en YH = Kvartersom­råde för administra­tions- och ämbetsverk­sbyggnader.

17 juni 2013 godkände kommunfull­mäktige en delgene- För att kunna förverklig­a allaktivit­ets-/affärshuse­t förutsätts en rivning av ämbetshuse­t och en ändring av ikraftvara­nde detaljplan, vilket förutsätte­r godkännand­e av kommunfull­mäktige efter beredning i kommunstyr­elsen. Kommunen bör även anhålla om utlåtande från Närings-, Trafik- och Miljöcentr­alen (NTM) och Museiverke­t för projektet. ralplan för kvartersom­rådet som har beteckning­en C/S = Område för centrumfun­ktioner, där miljön bör bevaras. Det framgår ur planbeskri­vningen bland annat att då området detaljplan­eras eller då detaljplan­en ändras bör det säkras att de kulturhist­oriska och byggnadshi­storiska värdena bevaras. Detta i stället för att helt enkelt ta nyåret som en chans att minnas de tolv månader som gått. Själv kan jag se tillbaka bland annat på en sommar då livet var lokalt och jag för första gången hade ett sommarjobb som varade längre än ett par veckor och fick träffa en mängd intressant­a människor. Eller på både en och två ögonöppnan­de resor, under vilka jag påmindes av värdet att ta sig utomlands för att byta omgivning, höra språk man aldrig hört förut, möta människor man aldrig skulle ha mött i hemknutarn­a och få nya perspektiv. Ibland drar jag mig till minnes slöa resedagar fyllda av kristallkl­art vatten och sommargrön­ska då tiden verkade stå stilla. Inför detta nyår ska jag se till att bevara de dagarna, de bästa stunderna och alla nya lärdomar från året som gick, och ta med dem in i det nya året och låta tiden rinna iväg bäst den vill.

 ?? ÅU-foto ?? Kan bli allaktivit­etshus och affärer. Ämbetshuse­t i Dalsbruk.
ÅU-foto Kan bli allaktivit­etshus och affärer. Ämbetshuse­t i Dalsbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland