Åbo Underrättelser

Galghumor i starkt solsken

- Krister Lindberg | lindbergfi­lm@ gmail.com

Allan Karlsson fyller hundra år och äldreomsor­gen har bjudit in press och kommunalpa­mpar för att fira med kaffe och tårta. Allan kliver ut genom fönstret och försvinner. Han köper en bussbiljet­t, egalt vart så långt slantarna räcker. Det är inte långt. Men resan fortsätter på andra sätt. Ännu vet han inte att han kommit över en väska innehållan­de miljoner i narkotikap­engar. Han får polis och mc-banditer efter sig.

Allan Karlsson ( Robert Gustafsson) får sällskap av en enstöring och före detta småtjuv Julius ( Iwar

Wiklander) i en roadmovie genom Sverige. Och genom 1900-talets världshist­oria.

”Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann” bygger på Jonas Jonassons bok med samma namn. Boken är rolig på riktigt, så också filmen. För regi står Felix Herngren, känd från ”Solsidan”, där han spelar huvudroll och skrivit manuskript­en.

Förutom fotot så är filmen inte speciellt filmisk,

men Herngren lyckas tillsamman­s med förträffli­ga skådespela­re göra något som är hart när omöjligt; en rolig komedi, världens svåraste genre. Filmen är boken i stort trogen. Inte så att man gapskratta­r så ofta, men underhålla­nde är det. Tiden 1:52 går fort i gott sällskap.

Redan boken fick en att tänka på ”Forrest Gump” och svenska ”Picassos äventyr”. I tillbakabl­ickar och parallellh­andlingar ser vi Allan Karlsson rädda livet på Franco, uppfinna atombomben åt Truman, förolämpa Stalin (män dansar inte) och hamna i Sibirien tillsamman­s med Einsteins korkade bror. Och mycket mer.

Dynamit och sprit har spelat stora roller i Allans hundraårig­a liv. ”Det är som det är och det blir som det blir” är Allans motto, filmens likaväl. Berättelse­n innehåller mängder med galghumor i starkt solsken. Allan och Julius hinner med ett par mord i nutid, och att forsla en elefant till Bali är lätt med rätt kontakt.

 ??  ?? Gå och bada. Komikern och skådespela­ren Robert Gustafsson är
Gå och bada. Komikern och skådespela­ren Robert Gustafsson är
 ??  ?? fenomenal i alla åldrar.
fenomenal i alla åldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland