Åbo Underrättelser

Mystiken tätnar kring glaset i rådjursmat­en

Jag är oskyldig, säger Henry Walldén på Vattkast som i många år har matat rådjuren med morötter.

- Kim Lund |

Henry Walldén på Vattkast i Korpo är bedrövad och förbannad.

I måndags fick ÅU ett tips om glas- och porslinsbi­tar samt spikar bland morötterna i ett par utfodrings­platser för rådjur på norra sidan av ön.

Walldén som i många år har matat djuren kände sig utpekad och julstämnin­gen blev lika mörk och dyster som vädret.

Nu vill han rentvå sitt rykte och säger att han är oskyldig. Därför åker vi ut till en åkerkant dit morötterna dumpades för cirka tre veckor sedan.

Kvar finns bara en orange grötliknan­de sörja, men inga spår av glas eller spikar. – Jag går ed på att här inte finns eller har funnits några glasbitar. Jag skulle nog ha märkt det i så fall.

Vi åker vidare till ett annat utfodrings­ställe. Hit hämtar han morötterna i ämbar från den första platsen. Enligt honom är det omöjligt att en så stor glasbit som på foto- grafiet i tisdagens ÅU skulle ha slunkit med utan att han skulle ha märkt den. På Café Cap Horn i Kyrkbyn har några lunchgäste­r en klar teori över hur glasbitarn­a har hamnat bland morötterna.

En av gästerna som själv utfodrar rådjur hittade också glas bland sina morötter i Retais några veckor före jul.

Glasbitarn­a kan ha hamnat dit till följd av ett mänskligt misstag eftersom den företagare som kör ut morötterna också kör skrot i skärgården.

Lastbilsfl­aket har helt enkelt blivit dåligt städat tror man. Samma teori får stöd av en annan Vattkastbo och en aktiv jägare och rådjursmat­are i Nagu.

ringer upp före- tagaren säger han att det knappast är möjligt. Det flak han kör ut morötterna med används endast för morötter och inte för annat, säger han.

Inte heller Walldén tror på den teorin. Han var med då maten kom till Vattkast. Det var ljust och han skulle säkert ha märkt om där funnits glas med bland morötterna.

Han menar att någon är ute för att skada honom.

– Jag tror att någon har lagt dit glasbiten och fotografer­at den för att få slut på rådjursmat­andet och därmed också på jakten. Man gör det för att jävlas med mig och jag är rädd för att det kommer att upprepas.

 ?? Foto: Kim Lund ?? Oskyldig. Henry Walldén känner sig felaktigt utpekad för att ha någonting med de glasbitar som hittades bland en morotshög på Vattkast. Han tror att någon vill jäklas med honom.
Foto: Kim Lund Oskyldig. Henry Walldén känner sig felaktigt utpekad för att ha någonting med de glasbitar som hittades bland en morotshög på Vattkast. Han tror att någon vill jäklas med honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland