Åbo Underrättelser

Äldre inkluderas i webbvärlde­n genom kampanj

Kommuner, bibliotek och folkhögsko­lor önskas med i projektet.

-

– Allt fler kommuner har sina tjänster uteslutand­e på webben, bankärende­n sköts via nätbanken och nu diskuterar man att läkemedels­recepten ska gå elektronis­kt till apoteken. De som inte vet hur man använder webben har svårt att klara sig i vardagen.

Det säger Johanni Larjanko på Bildningsa­lliansen, som varit med om att starta nätverket Inkludera flera med bland andra Brages Pressarkiv.

Målet är att så många som möjligt ska kunna delta i den digitala världen.

Statistikc­entralens uppgifter är det i dag främst personer över 55 år som inte använder webben.

Nätverkets första kampanj riktar sig därför till äldre.

– Vi hoppas att redan existerand­e aktörer, såsom kommuner, bibliotek, kommunförb­undet, arbetar- och medborgari­nstitut och folkhögsko­lor ska delta i det här i talkoanda för att den verksamhet som redan existerar för äldre ska få mer synlighet, säger Larjanko. – Det är inte meningen att vi ska skapa nya kurser, skriva handböcker eller göra annat sådant som redan görs. Svenska pensionärs­förbundet har till exempel gjort mycket för att undervisa äldre i webbanvänd­ning och också många medborgari­nstitut ordnar datorkurse­r för seniorer.

Modell för kampanjen har tagits från Sverige. Där har projektet Digidel lyckats få 500 000 nya webbanvänd­are.

– Största orsaken till att Digidel lyckats så bra är att biblioteke­n deltagit i att förmedla informatio­n och att nästan alla svenska kommuner aktiverat sig. Den finlandssv­enska kampajen finansiera­s av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet.

För närvarande utreds också hur olika nordiska länder tacklar digitalise­ringen av samhället. (FNB–SPT)

 ??  ?? Enligt
Enligt
 ?? ÅU-foto ??
ÅU-foto

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland