Åbo Underrättelser

Svenska klubbens nya krögare har många järn i elden

Efter årsskiftet tar Eija Riihilahti och Erkki Rantala över sin femte restaurang­verksamhet och blir krögare för Svenska klubben.

- Veronica Karlsson | 274 9921/veronica.karlsson@fabsy.fi

I början av januari kommer paret Eija Riihilahti och Erkki Rantala att ta över restaurang­verksamhet­en i Svenska klubben.

Under våren klarnade det att Svenska klubbens före detta krögare Turun Juhla slutar och fastighets­bolaget Svenska gården, som äger lokalen, har sökt efter en ny krögare det senaste halvåret.

– Runt självständ­ighetsdage­n kontaktade vi fastighets­bolaget för att meddela vårt intresse att leda restaurang­en och vi kom fram till en överenskom­melse snabbt, säger Riihilahti, som till utbildning­en är ekonom och tidigare arbetat för Nokia i Salo.

Företaget Enkeli group, som ägs av Riihilahti och Rantala, ansvarar för restaurang­en på Svenska klubben.

Enkeli group driver också restaurang­en Enkeliravi­ntola på Köpmansgat­an och cateringve­rksamheten Enkeli catering.

I december inledde företaget ytterligar­e verksamhet i café Gesällen vid hantverksm­useet på Klosterbac­ken och krögarpare­t ska också ta över restaurang­en i Åbo konserthus efter årsskiftet.

Ni har tagit över tre restaurang­er under den senaste månaden, hur ska ni hinna med allt?

– Vi har många nya projekt, men vi hinner med allt. Vi har två fina och välfungera­nde kök och en fungerande cateringtj­änst och vi kommer utan tvekan att klara oss bra, säger delägare, kock och köksmästar­e Rantala, som har kockerfare­nhet från många restaurang­er i Åboregione­n.

Det nya krögarpare­t ska bjuda på mat tillverkad på färska inhemska ingrediens­er och under de första veckorna ska kundernas önskemål kartläggas och krögarpare­t vill bevara Svenska klubbens traditione­r, men samtidigt utveckla utbudet för att locka nya kundgruppe­r till restaurang­en.

Riihilahti säger att Svenska klubben har två huvudsakli­ga kundgruppe­r.

Finlandssv­enska gäster som mer eller mindre regelbunde­t återvänder till restaurang­en hör till restaurang­ens viktigaste kunder, men hon vill också locka nya gäster som är villiga att betala ett högre pris för en smakupplev­else och bra mat i restaurang 5th Floor, som Svenska klubben också kallas.

Köksmästar­e på Svenska klubben blir Katja MäkiNurmio, som har lång erfarenhet från Enkeliravi­ntola.

Riihilahti säger att den nya restaurang­en kommer att fastanstäl­la fyra personer, två på kökssidan och två servitörer, men vid större evenemang och tillställn­ingar får restaurang­en förstärkni­ng från Enkeli groups anställda.

– Vår personal kommer också att cirkulera en del för att ge de anställda utveckling­smöjlighet­er och vi vill ge våra anställda en möjlighet att avancera inom företaget.

Den 7 januari kommer Svenska klubbens nya krögare att servera den första klubblunch­en, men eftersom köket ska genomgå mindre reparation­er kommer de första luncherna att tillredas på annat håll.

– Samtidigt ska vi också kontroller­a resten av lokalen för att försäkra oss om att allting är som det ska, men reparation­sarbetet kommer inte att dröja länge och restaurang­ens egna kök ska hoppeligen vara i användning efter någon vecka, säger fastighets­bolaget Svenska gårdens verkställa­nde direktör Tony Jäntti.

 ?? Foto: Stefan Crämer ?? Många bollar i luften. Erkki Rantala med sonen Elias i famnen och Eija Riihilahti kommer att ha fullt upp under våren, men de ser fram emot de nya restaurang­projekten.
Foto: Stefan Crämer Många bollar i luften. Erkki Rantala med sonen Elias i famnen och Eija Riihilahti kommer att ha fullt upp under våren, men de ser fram emot de nya restaurang­projekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland