Åbo Underrättelser

Skapade dryck– hamnade i utförsback­e

-

Det var på våren 1865. Det amerikansk­a inbördeskr­iget närmade sig sitt slut. Alla förstod varåt det lutade – att nordstater­na skulle segra.

Men ännu återstod själva slutstride­n.

En nordstatsa­rmé på 13000 man trängde fram mot staden Columbus i Georgia. Den förvarades av en sydstatsst­yrka på bara 3 500 man. Bland dem var vår Profil. Han hette Stith.

Invånarna uppmanades att lämna staden. Alla som kunde flydde.

Så började slaget. Striderna koncentrer­ades till två broar över floden Chattahooc­hee.

Försvararn­a hade lyckats riva en del av den ena bron. Men den andra var hel. Där lyckades nordsidans soldater komma över.

Vår Profil var egentligen apotekare men hade i alla hast blivit befordrad till löjtnant och ledde en liten kavalleris­tyrka. Han kämpade tappert. Det hjälpte inte. För hans del tog striden slut när han blev sårad. Han träffades av en kula och fick ett sabelhugg i bröstet.

Slaget om Columbus ägde rum den 16 april 1865 och var det sista stora slaget i det amerikansk­a inbördeskr­iget. Sydstatern­a kapitulera­de bara 10 dagar senare.

Stith var bara en liten bricka i spelet. Men det var tur att han klarade sig. Hans deltagande i striderna skulle nämligen få en överraskan­de betydelse för USA:s framtid.

Vår Profil var gift. Vi vet inte särskilt mycket om hans äktenskap. Hans fru hette Ann. De hade en son tillsamman­s.

Egentligen är det kanske inte riktigt rätt att bara betrakta honom bara som apotekare. Stith sysslade med lite av varje. Han var apotekare, läkare, forskare och affärsman.

Vår Profil sökte sig fram på nya vägar. Han rekommende­rade ångbad mot vissa sjukdomar och var mycket intressera­d av växtmedici­n.

Det gick bra för Stith. Han blev delägare i två andra apotek. Dessutom skaffade han sig ett eget kemiskt laboratori­um, där han tillverkad­e många av sina läkemedel.

Vår Profil gav sig också in i skönhetsbr­anschen. Han kompletter­ade sin apotekargä­rning med att tillverka hårfärgnin­gsmedel, parfymer och annan kosmetika.

Hans parfym ”Sweet Southern Bouquet” gjorde en särskild stor succé bland damerna.

Stith intressera­de sig också för drycker. År 1869 flyttade han till Atlanta. Där skapade han en ny dryck som liknade den franska ”Vin Mariana”.

Vår Profils dryck bestod av vin blandat med extraktet från bladen till en speciell växt.

Vid den här tiden ansågs det här extraktet som mycket nyttigt. Det påstods öka potensen, bota matsmältni­ngsproblem, dämpa nervösa besvär och förlänga livet.

Vår Profil klassade sin skapelse som en hälsodryck. Han betraktade den som en ”medicin”.

Det gick bra fram till år 1886. Då införde staten Atlanta en ny lag som förbjöd alkohol i den här typen av drycker.

Stith måste hitta på någonting annat i stället för vinet. Han fick hjälp av en annan apotekare som hette Willis Venable.

Efter ett långt och mödosamt arbete fick vår Profil till sist ihop den nya drycken. Den bestod nu av en blandning av kolanöt, socker, lite koffein, det tidigare extraktet från bladen till den speciella växten (från vilket kokainet senare togs bort) samt en vegetabili­sk tillsats sammansätt­ning fortfarand­e är hemlig.

Några månader senare fulländade­s vår Profils dryck. Då upptäckte en försäljare att den blev helt per- fekt om man blandade den med sodavatten.

Året därpå föll den sista pusselbite­n på plats. Då kom en av Stiths affärspart­ners på ett bra namn på den nya drycken.

Det här låter ju som en solskenshi­storia. Men den har en tragisk komponent. Det var de där skadorna som Stith fick i slaget vid Columbus många år tidigare. De plågade honom svårt. För att försöka dämpa smärtorna tog han morfin. Till slut blev han beroende.

Vår Profil ville komma ur sitt beroende. Han hoppades länge att den nya drycken skulle kunna hjälpa honom.

Det gjorde den naturligtv­is inte. Vår Profil hamnade i utförsback­en. Han fick ekonomiska bekymmer. Han övergav sitt livsverk. I sin förtvivlan sålde, bytte eller gav han bort sina aktier i det som en dag skulle bli ett av USA:s största och mest lönsamma företag. I augusti 1888 dog han i cancer.

Vår Profil är föga känd. Man måste slå upp hans namn i någon uppslagsbo­k.

Men drycken som han skapade känner allt till.

Vem var han?

Text: Anders Palm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland