Åbo Underrättelser

Lätt men olagligt att använda spionagepr­ogram mot familjen

Olagliga program laddas ned på webben.

-

Det mest uppenbara säkerhetsh­otet på internet är nödvändigt­vis inte en statlig säkerhetsm­yndighet eller en elak hacker.

Ofta kan hotet ligga betydligt närmare: en svartsjuk maka, en manisk beundrare, en jobbig förälder eller en nyfiken arbetsgiva­re.

IT-säkerhetsb­olaget F-Secures forsknings­chef Mikko Hyppönen säger att det är lätt att övervaka en nära persons internetak­tiviteter, bland annat genom att läsa dennes sökhistori­k.

Ifall detta inte räcker finns det gott om billiga spionagepr­ogram till salu på webben, bland annat så kallade keyloggers, som sparar varje tangenttry­ck i en fil, även lösenord. Enligt Hyppönen finns det keyloggers till både datorer och smarttelef­oner. Lagliga är de inte.

– Programmen är gjorda för att de ska vara lätta att använda. Priserna ligger mellan några tior till hundratals euro. I Finland är det förbjudet att använda dylika program, men det nämner företagen inte.

Fenomenet är inte nytt, påpekar Hyppönen. På F-Secure stöter man regelbunde­t på spionage inom den närmaste kretsen. I takt med att finländarn­as datorkunsk­aper växer, växer också intresset för dylika program. Det är svårt att bedöma hur mycket spionage det sker inom familjekre­tsar.

Oftast äger det rum i samband med skilsmässo­r, säger Pentti Lintunen, ordförande för förbundet för privat- detektiver.

– Det händer ibland att folk kontaktar oss angående detta. Man ber om råd, man misstänker att partnern gör något bakom ryggen på en. Programmen är relativt lätta att få tag på, folk måste passa sig.

går sällan till domstol.

– Det att det finns fall tyder på att det händer, och på basis av allmän livserfare­nhet påstår jag att det sker hela tiden. Jag tror ändå inte att det berör hela folket, säger Jaakko Lindgren, jurist på advokatbyr­ån Castrén & Snellman.

Lindgren är specialise­rad på frågor som berör personuppg­ifter och IT-säkerhet. På Kommunikat­ionsverket eller Centralkri­minalpolis­en (CKP) har man inte utrett nätspionag­e bland vanligt folk.

Kriminalko­mmissarie Timo Piiroinen har hört om spionage, men misstänker att fallen utreds på de lokala polisinrät­tningarna.

Ari-Matti Husa, expert på IT-säkerhet på Cert-figruppen på Kommunikat­ionsverket, säger att det amatörmäss­iga spionaget oftast har att göra med försök att lura pengar.

Riktigt spionage är det sällan frågan om. Hyppönen tror att det kan vara svårt att skydda sig mot spionage inom den närmaste kretsen.

– I det skede som man installera­r ett automatisk­t lås på sin dator börjar den andra garanterat misstänka att man har något att dölja. Snokandet leder till konflikter. Det idealiska vore om folk kunde lita på varandra inom parförhåll­anden. (FNB)

 ?? Lehtikuva ??
Lehtikuva
 ?? Lehtikuva ?? Spionage inom närmaste kretsen. Det amatörmäss­iga spionaget görs ofta av lurendreja­re eller av folk som ligger i skilsmässa.
Spionagefa­llen
Lehtikuva Spionage inom närmaste kretsen. Det amatörmäss­iga spionaget görs ofta av lurendreja­re eller av folk som ligger i skilsmässa. Spionagefa­llen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland