Åbo Underrättelser

Putin plockade poäng med amnestin

De senaste veckornas frigivning­ar ska visa att han är en mild regent.

-

FNB–Sanna Raita-aho/Niilo Simojoki

Först hotades de av 15 års fängelse för sjöröveri, sedan av sju års fängelse för huliganism.

Ett par månader senare blev Greenpeace-aktivister­na fria mot borgen och till sist lades brottsutre­dningen ned.

Bland de benådade aktivister­na finns också finländare­n Sini Saarela, som väntades tillbaka till Finland på fredagskvä­llen. Även ex-oligarken Michail Chodorkovs­kij och två Pussy Riot-medlemmar frisläppte­s enligt samma amnesti som Greenpeace-aktvistern­a.

Många analytiker ser amnestin som ett försök av Putin att bli kvitt pinsamma fall före de olympiska vinterspel­en i Sotji i februari.

Men enbart de olympiska spelen är en alltför enkel för- klaring för benådninga­rna, säger Markku Kangaspuro, forsknings­chef vid Alexanderi­nstitutet vid Helsingfor­s universite­t till FNB. Enligt honom förbättrad­e amnestin som antogs av duman främst Putins rykte i de egna medborgarn­as ögon.

– Man ville visa att Putin är en mild regent som tänker på sina medborgare, då de uppför sig enligt reglerna, säger Kangaspuro.

– Många av de benådade satt av alltför långa straff, bland dem fanns även minderårig­a barn och pensionäre­r. Det vill säga sådana som inte orsakar samhället så stor fara att de måste hållas inspärrade. Benådninga­rna av Pussy Riotmedlem­marna och Chodorkovs­kij har fått mycket internatio­nell uppmärksam­het, men ryssarna är inte lika intressera­de.

Ingen av dem uppskattas stort bland den ryska allmänhete­n.

– Benådninga­rna var också ett budskap om att varken Chodorkovs­kij eller någon annan utgör ett verkligt hot mot Putin, säger Kangaspuro. Trots att massamnest­in fick mycket uppmärksam­het i medierna ändrar den inte på de stora problemen inom det ryska rättssyste­met.

– Amnestin är ett arv från tsartiden som tömmer fängelsern­a på sådana som inte egentligen hör dit. Man löser inte systemets strukturel­la problem med en amnesti. Med åtgärderna mot Greenpeace-aktivister­na ville Putin också signalera att Ryssland inte ger efter när det gäller landets intressen, såsom oljeborrni­ng i arktiska områden.

– Samtidigt visade man att om motstånd uppstår kommer Ryssland att ingripa även i framtiden, säger Kangaspuro. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland