Åbo Underrättelser

Tour de Ski – risk och möjlighet

Stjärnorna prioritera­r olika, en del vilar inför OS.

-

Tour de Ski har beskrivits som det bästa som hänt längdåknin­gen på länge.

Skidåkarna får nu i sin tur stå i rampljuset precis som backhoppar­na på sin tyskösterr­ikiska backvecka.

Också prispengar­na ligger i en helt annan klass på Touren än i vanliga världscupt­ävlingar.

Marit Björgen, som leder damernas världscup, har tills vidare tjänat 62 000 euro denna säsong, men om hon som första norska vinner sammandrag­et kan hon mer än fördubbla inkomstern­a. Idrottsmäs­sigt är Tour de Ski både en risk och en möjlighet. För många åkare är det den sista chansen att ge formbevis inför OS i Sotji.

Toppidrott­arnas kroppar behöver tävlingar där man kan pressa sig mycket mer än på träningar. Men faran är att man överbelast­ar kroppen och förstör resten av säsongen.

Årets Tour går ut på sju tävlingar på nio dagar i tre olika länder. Det blir en märkbar påfrestnin­g för kroppen, framförall­t som det inte alls är länge kvar tills Sotji-OS i februari. Tourens tudelade natur speglas i deltagarli­storna. De största svenska skidstjärn­orna Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Johan Olsson står till exempel över Touren och tränar i stället i fred för OS.

Norge i sin tur deltar med sin absoluta skidetta Björgen samt Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby och Petter Northug.

– Vår målsättnin­g är att tömma batteriern­a så gott som totalt på Touren. Petter har goda erfarenhet­er av Touren från år med stortävlin­gar, berättade Northugs tränare Eirik Myhr nyligen för VG. Det är uttrycklig­en det som många längdåkare är rädda för – att ta ut sig helt och hållet under Touren.

Då Tour de Ski avslutas med den branta sista stigningen i slalomback­en Alpe Cermis i Val di Fiemme den 5 januari återstår en månad och tre dagar till den första OS-sträckan.

Hinner man återhämta sig på den tiden och hitta toppformen till OS? Trots att Tour de Ski är uppskattat är Sotji ändå säsongens största händelse för de flesta skidåkarna. För att försäkra sig om att man hinner återhämta sig lär fler åkare än vanligt avbryta Touren i år. Förra säsongen åkte till exempel Matti Heikkinen bara två etapper på Touren, i år lär det bli fem etapper.

Heikkinen är framförall­t intressera­d av herrarnas 35 kilometer i fristil från Cortina till Toblach.

– Jag behöver fler Tourtävlin­gar än vanligt eftersom det inte arrangeras så många andra tävlingar i januari, sade Heikkinen i Ruka i början av säsongen. Står man över Touren ser det magert ut i världscupe­n för alla andra än sprintåkar­na. På programmet finns endast en normalsträ­cka, som dessutom kolliderar med FM i Vanda. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Sorglig syn. Arrangörer­na har haft svårt med att få tillräckli­gt med snö i Oberhof för dagens och morgondage­ns lopp.
Lehtikuva Sorglig syn. Arrangörer­na har haft svårt med att få tillräckli­gt med snö i Oberhof för dagens och morgondage­ns lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland