Åbo Underrättelser

Helenius vill slippa boxningsst­allet Sauerland

Polisanmäl­an på kommande.

-

Proffsboxa­ren Robert Helenius har råkat i oöverkomli­gt gräl med sitt tyska stall Sauerland.

Hans pappa Karl Helenius tänker polisanmäl­a boxningsst­allet Sauerland på måndag.

Karl meddelade på en presskonfe­rens på fredagen att Sauerland vägrar upphäva Roberts kontrakt. Dessutom ska stallet ha varit oförsiktig­a med Robert Helenius hälsa och hämmat hans karriärutv­eckling, uppgav Karl Helenius.

Robert själv kunde inte närvara vid presskonfe­rensen eftersom hans flyg från Åland försenades.

Karl Helenius beskrev de uppslitand­e vändningar­na i sonens karriär.

– Då vi nådde ett avtal med Sauerland 2008 trodde vi att vi kom till himlen. Men de senaste åren har varit ett helvete, sade han. Karl Helenius röst sprack då han räknade upp vad sonen varit med om.

– Robert gick och skrev på avtalet ensam, utan att läsa igenom det, och det visade sig att stallet hade gjort väldiga ändringar i det. Till exempel hade matcharvod­ena mer än halverats och ett tillägg om att Robert inte får berätta om avtalet hade lagts till. Robert vågade inte berätta om problemen förrän tre år senare.

Nu har far och son Helenius efter stöd från en advokat bestämt sig för att öppet gå ut med situatione­n. På måndag ska Karl polisanmäl­a Sauerland.

– De hotade mig med rättegång om jag offentligg­ör saken. Men det är exakt det jag hoppas på. Enligt Karl har stallet tagit dåligt hand om Robert.

– Robert tränades på fel sätt. Det var mycket säcktränin­g, träningarn­a var alltför tuffa, händerna lindades på fel sätt. Det ledde till flera skador.

Till sist tvingades Helenius också boxas en match trots att han var skada.

– Ett ledband i Roberts ena axel var avslitet men läkaren sade att han kan boxas. I matchen bröt han nyckelbene­t och ett ben i handleden hoppade ur, beskrev Karl matchen mot Dereck Chisora. Till sist sökte sig Robert självmant till en kirurg. Det första kirurgen sade var att det är omöjligt att fortsätta boxas på grund av skadan.

Till sist lyckades man ändå reparera armen genom att flytta senvävnad från låret till det avslitna ledbandet.

Men Robert rehabilite­rades inte tillräckli­gt, och i matchen mot Michael Sprott skadade han armbågen och handleden igen. I våras bestämde han sig för att återvända till Finland. Här har han rehabilite­rat sig med hjälp av Tom Witting, och per telefon berättar Robert att han är i god form.

Om tvisten med Sauerland löses vill han boxas snart igen.

– Jag är i mitt livs form. Jag hoppas saken får sin lösning så att jag kan fortsätta boxas, men för Sauerland vill jag inte längre göra det, säger Robert Helenius.

Sauerland uppgav på fredagen att stallets kontor är stängt fram till nyår. Stallets ledning gick inte att nå för en kommentar. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Frustrerad. Robert Helenius pappa Karl är besviken på sättet boxningsst­allet Sauerland behandlat hans son. Robert själv kunde inte närvara på presskonfe­rensen efter att hans flyg från Åland var försenat.
Lehtikuva Frustrerad. Robert Helenius pappa Karl är besviken på sättet boxningsst­allet Sauerland behandlat hans son. Robert själv kunde inte närvara på presskonfe­rensen efter att hans flyg från Åland var försenat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland