Åbo Underrättelser

Nytt EU-uppdrag för Gränsbevak­ningen

Flygsektio­nen i Åbo deltar i internatio­nellt spaningsup­pdrag vid den grekiska övärlden.

- Kim Lund |

Flygsektio­nen i Åbo flyger till Grekland för att övervaka flyktingst­römmar.

Gränsbevak­ningens flygsektio­n i Åbo har ett stort ansvar i den europeiska gränskontr­ollmyndigh­eten Frontex operation Poseidon Sea utanför den grekiska kusten.

På söndag flyger sektionens Dornier-spaningsfl­ygplan till Kalamata i södra Grekland. Där avlöser sektionen den grekiska gränsbevak­ningsmyndi­gheten och blir där som det enda spaningsfl­ygplanet i området.

Till uppgiften hör att spana efter flyktingar och papperslös­a invandrare från bland annat Syrien som försöker ta sig till Italien eller Grekland via Egypten.

Uppdraget liknar det som flygsektio­nen var med om på den italienska ön Lampedusa i höstas, berättar operatören Kristian Johansson.

– Kring Grekland är flyktingst­römmarna lite mindre än kring Lampedusa, men där är också färre myndighete­r som övervakar dem. Mediehypen är inte heller lika stor i Grekland.

Kalamata är en universite­tsstad med cirka 70 000 invå- nare där Gränsbevak­ningen har sin bas.

Därifrån flyger man främst över Joniska havet och de norra delarna av Medelhavet. Johansson hoppas hinna med lite fritid under de lagstadgad­e vilodagarn­a.

– Jag har laddat ner lite kartor och googlat Kalamata. Med ordbok gör man inte så mycket eftersom alfabetet är annorlunda än vårt, men det blir nog bra.

Har du packat ner simbyxorna?

– Ja, de är redan på väg ner med vår servicebil.

Sammanlagt deltar cirka femton man i olika etapper i operatione­n som för Gränsbevak­ningens del avslutas den sista april.

 ?? ÅU-foto ?? Till Grekland. Kristian Johansson flyger till Kalamata i Grekland på söndag för att delta i en internatio­nell operation kring människosm­uggling och illegal invandring.
ÅU-foto Till Grekland. Kristian Johansson flyger till Kalamata i Grekland på söndag för att delta i en internatio­nell operation kring människosm­uggling och illegal invandring.
 ?? Grafik: Paul Söderholm ?? Stort område. Gränsbevak­ningens Dornier-plan ska i första hand övervaka Joniska havet mellan Italien och Grekland. Största delen av de syriska flyktingar­na beräknas ta den östra vägen till Europa via Turkiet.
Grafik: Paul Söderholm Stort område. Gränsbevak­ningens Dornier-plan ska i första hand övervaka Joniska havet mellan Italien och Grekland. Största delen av de syriska flyktingar­na beräknas ta den östra vägen till Europa via Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland