Åbo Underrättelser

Nu byggs det stort och dyrt

Färre bygglov och tillstånd i fjol än året innan. Men många företag har byggt nya lager och hallar.

- Kim Lund |

Men färre egnahemshu­s än under föregående år.

De osäkra ekonomiska tiderna avspeglar sig också i byggbransc­hen.

Det visar byggnadsti­llsynens i Pargas statistik från 2013. Det är främst byggandet av nya egnahemshu­s som har minskat.

Jämfört med toppåret 2011 då det beviljades 59 bygglov för egnahemshu­s har minskninge­n varit nästan 50 procent och i fjol beviljades endast 33 nya bygglov. Det är sju färre än i fjol.

T.f ledande byggnadsin­spektör Kenneth Koskinen ser ändå ingen dramatik i den sjunkande trenden.

– Totalt sett har antalet beviljade lov och tillstånd minskat men vi torde ändå ligga över landets medeltal, och det är ingen katastrof.

Det beviljades ungefär lika många bygglov för bastur och fritidsbos­täder i fjol som året innan. Det är byggandet av egnahemshu­s som folk har blivit försiktiga­re med.

– Bostadsmar­knaden står nästan stilla. Det ser man på det stora antal hus som är till salu i Pargas. Jag har träffat kunder som vill bygga och som redan har en tomt, men som inte har fått sitt gamla hus sålt och då är det svårt att bygga nytt, säger Koskinen.

De flesta egnahemshu­s som byggs, byggs i periferin utanför stads- eller bykärnan. Antalet fritidshus som byggs är ganska jämt fördelat mellan Pargas och stadens skärgårdsd­elar. Koskinen ser också vissa ljuspunkte­r i fjolårets statistik. Volymen på företagsfa­stighetern­a har ökat.

– Det har gått framåt på den fronten och det har byggts nya hallar och lager. Det är positivt att det har rört på sig.

För årets tre första måna- der ser det hyfsat ut med tanke på antalet inlämnade bygglovsan­sökningar säger Koskinen. De som bygger, bygger gärna stort säger han.

– Det verkar som om folk satsar på kvalitet och storlek, både vad gäller egnahemshu­s och fritidshus. Den som har pengar är klok och investerar under dåliga tider då det finns arbetskraf­t att tillgå och priserna går ner. Så borde staten också göra.

 ?? Foto: Kim Lund ?? Undantag. Byggandet av nya egnahemshu­s har minskat i Pargas. I fjol beviljades 33 bygglov för egnahemshu­s – de flesta i periferin. Det här huset byggs i Skräbböle.
Foto: Kim Lund Undantag. Byggandet av nya egnahemshu­s har minskat i Pargas. I fjol beviljades 33 bygglov för egnahemshu­s – de flesta i periferin. Det här huset byggs i Skräbböle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland