Åbo Underrättelser

Kårkullas sjukfrånva­ro ökar

Den var i fjol i medeltal 20,6 dagar per person, men branschen är tung, säger samkommund­irektör Märta Marjamäki.

- Monica Sandberg |

Sjukfrånva­ron vid Kårkulla ökade från 20,2 dagar i medeltal per person i förfjol till 20,6 i fjol.

Sjukfrånva­ron ska nu granskas på olika sätt, särskilt långtidssj­ukskrivnin­garna.

– Branschen är tung, dessutom har vi en ny organisati­on, nya enheter, nya chefer, allt sådant kan påverka arbetsklim­atet. Jag tror inte osäkerhete­n kring Kårkullas framtid i vårdreform­en kändes så mycket i fjol, men nu – då vi tydligen får vänta till hösten innan vi får några säkra besked – så känns det nog lite grann som om luften skulle gå ur oss. Men klart att vi envist fortsätta lobba för att vi ska finnas kvar; våra klienter finns ju också kvar och någon ska sköta dem, säger samkommund­irektör Märta Marjamäki efter att fjolårets per- sonalrappo­rt behandlade­s vid Kårkullas styrelsemö­te i går.

I fjol servades 1 530 klienter, med funktionsh­inder och inom missbrukar­vården och arbetsklin­iken.

Antalet klienter ökade något men inkomstern­a minskade ändå litet, antagligen för att kommunerna numera av sparskäl väljer noggrannar­e vilken service de köper.

– Vi underskred de budgeterad­e personalko­stnaderna, och vi fick i fjol totalt sett ett överskott på 460 000 euro, påpekar Marjamäki.

Personalko­stnaderna rör sig kring 38 miljoner euro per år. Hela Kårkullas budget är cirka 55 miljoner euro.

För balanserin­g av årets budget uppmanas de anställda att ta oavlönad ledighet, och en del enheter kommer att ha tre veckor sommarstän­gt.

I går beslöt Kårkullast­yrelsen att skriva ett tioårigt hyreskontr­akt med Solkullsti­ftelsen som i Kimito har blivit nästan klar med ett nytt radhus för Kårkullas klienter.

Till de 14 bostäderna kommer klienter att flyttas bland annat från de nuvarande boendena, Torpet i Västanfjär­d samt ett egnahemshu­s i Småland i Kimito. Hyresavtal­et för de enheterna sägs upp.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Solbrinken. Så heter Kårkullas nya V-formade radhus i Kimito centrum.
Foto: Monica Sandberg Solbrinken. Så heter Kårkullas nya V-formade radhus i Kimito centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland