Åbo Underrättelser

Här är era farliga övergångss­tällen

På åu.fi finns nu en karta med läsarnas larm från Åbo.

- Jean Lindén |

När vi ber ÅU:s läsare tipsa om farliga övergångss­tällen i Åbo är det två områden som utmärker sig:

1) Nylandsgat­an mellan Gamla Stortorget och Domkyrkan, och – ett stenkast därifrån – korsningen Tavastgata­n–Nunnevägen.

2) Ett större område i Kuppis och Tallbacken, mellan Nylandsgat­an och Askaisväge­n. Av de cirka 30 läsarlarm som vi nu prickat i på en karta på åu.fi finns de flesta på åns sydöstra sida.

Få av korsningar­na finns i absoluta centrum, nära Salutorget. Det kan hänga ihop med var de läsare som rapportera­t om övergångss­tällen råkar bo och jobba.

Men det beror säker också på att det i absoluta centrum finns få korsningar som saknar trafikljus, och att det ofta är övergångss­tällen utan trafikljus som upplevs som speciellt farliga. Många läsare passar också på att mer allmänt kommentera Åbos trafikkult­ur.

Så här skriver Johanna Slotte på ÅU:s Facebooksi­da:

– Åbo är en fantastisk stad att promenera i och jag upplever att jag enklare tar mig fram till fots än med bil. Kortare sträckor är bekväma att promenera. Dessutom är ju staden så oerhört vacker att gå i, fina promenadst­råk längs ån etc. Men just övergångss­tällena är farliga, i synnerhet de som saknar trafikljus.

Jonas Heikkilä tycker att den svåraste situatione­n är när trafikljus blinkar gult.

– Som fotgängare vill du inte komma över alls. Peter Rikberg skriver att de farligaste övergångss­tällena är de där det rör sig mycket cyklar som tror att samma regler gäller för dem som för fotgängarn­a.

Dubbelfili­ga vägar där folk ofta kör överhastig­het är också riskabla vid övergångss­tällena.

Men Rikberg tycker ändå att många bilister sköter sig bra:

– Som fotgängare måste jag säga att det är väldigt sällan (1 gång på 50 kanske) som bilister inte väjer då man tydligt visar sin avsikt att gå över vägen. Visst är det ju så att man lite måste vara beredd på att alla inte stan- nar (både illvilja och misstag kan vara orsaken till detta), men för det mesta går det alldeles utmärkt om man närmar sig övergångss­tället i konstant hastighet och tydligt visar sina avsikter.

Han betonar ”samarbete och ett förutseend­e och förutsägba­rt beteende”, där bilister ska tänka på att de sitter i en potentiell­t dödligt fordon, medan fotgängarn­a ska hjälpa bilisterna genom att inte stå och hänga vid ett övergångss­tälle utan avsikt att alls gå över det. Andra kommentato­rer på ÅU:s Facebooksi­da håller med om det sistnämnda.

Så här skriver Olof Olof Lind- Lindberg:

– Överraskan­de ofta ställer sig en fotgängare som väntar vid skyddsväge­n och stirrar åt något helt anat håll. Så sitter du där i din bil, kanske med flera andra bilar bakom dig, och väntar på att fotgängare­n ska göra sig omaket att vända på huvudet och inse att han eller hon förväntas reagera. Men Lindberg ger också en känga åt bilister:

– Det händer väl rätt ofta när man ska använda ett övergångss­tälle att nån bilist väljer att ignorera ens avsikter. Under den ljusa årstiden trampar jag rätt oförväget ut på gatan, och då brukar bilarna oftast sakta in. När det är mörkt är jag försiktiga­re.

Nicklas Karlsson är inte nådig mot bilistkult­uren:

– Enda orsaken till att det inte är tiotals skadade och flera dödsfall per dag är att fotgängare hellre väljer att vänta och leva än att gå och ta följderna. Eftersom det är fel på själva körkulture­n så kan man inte säga att ett ställe är farligare än det andra. Alla övergångss­tällen utan trafikljus är farliga. Böter i 1 000- eurosklass­en, ”polis-assistente­r” som filmar korsningar samt att vi måste lära oss av Tallinn och övriga nordiska länder hur man respektera­r övergångss­tällen är några lösningar på problemet som kommentato­rerna levererar.

 ?? Karta: Google ?? Östra sidan av ån är värst. Den slutsatsen kan man åtminstone dra av de läsarkomme­ntarer som hittills kommit in om farliga övergångss­tällen i Åbo. På åu.fi finns en karta där man kan klicka på de röda nålarna och läsa kommentare­rna.
Karta: Google Östra sidan av ån är värst. Den slutsatsen kan man åtminstone dra av de läsarkomme­ntarer som hittills kommit in om farliga övergångss­tällen i Åbo. På åu.fi finns en karta där man kan klicka på de röda nålarna och läsa kommentare­rna.
 ?? Foto: Jean Lindén ?? Nylandsgat­an, mellan Gamla stortorget och Domkyrkan. ”Här höll jag på att bli överkörd i vintras” kommentera­r en läsare det livliga övergångss­tället som saknar trafikljus. Ögonblicke­t efter att bilden togs pressade sig den skymda silverfärg­ade bilen i...
Foto: Jean Lindén Nylandsgat­an, mellan Gamla stortorget och Domkyrkan. ”Här höll jag på att bli överkörd i vintras” kommentera­r en läsare det livliga övergångss­tället som saknar trafikljus. Ögonblicke­t efter att bilden togs pressade sig den skymda silverfärg­ade bilen i...
 ??  ?? ÅU 7.3. Vid en razzia på Tavastgata­n bötfälldes ett 15-tal bilister för att de inte stannade för fotgängare som var på väg att korsa gatan.
ÅU 7.3. Vid en razzia på Tavastgata­n bötfälldes ett 15-tal bilister för att de inte stannade för fotgängare som var på väg att korsa gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland