Åbo Underrättelser

Räddar, men hur länge

-

Läkarhelik­optrarna beräknas ha räddat omkring 170 människors liv i Finland i fjol. De får pengar från staten till och med 2016. Efter det ska kommunerna med sina allt mindre statsandel­ar finansiera dem.

I fjol larmades landets läkarhelik­optrar nästan 14 000 gånger. Alla larm leder inte till utryckning. Någon annan form av hjälp kanske är tillräckli­g.

Men utan den snabba läkarhjälp som helikoptra­rna kan erbjuda hade nästan 170 människor i Finland dött, skriver ÅU i går (27.3.2014).

Den läkare som kommer med helikopter kan säkra andningen hos en patient där lungorna har kollapsat eller söva en patient med hjärnskada där avstånden är långa och transporte­n till sjukhus skulle bli för lång.

Tiden tills hjälpen når fram och kan sättas in är avgörande för hur patienten klarar sig.

Det handlar om liv eller död, om man vill uttrycka det krasst. Läkarhelik­optern kan också transporte­ra patienter, även om det inte är dess huvudsakli­ga uppdrag.

För det mesta transporte­ras patienten med ambulans till sjukhus.

Men talande är att tolv av de sjutton patienttra­nsporter som helikopter­n med bas i Åbo gjorde i fjol flögs inom Pargas stad, det vill säga från skärgården. I dag är det ett icke-vinstdriva­nde företag som står bakom läkarhelik­optrarna.

Bolaget ägs av fem sjukvårdsd­istrikt tillsamman­s och baserna för läkarhelik­optrarna finns i Åbo, Vanda Tammerfors, Rovaniemi, Uleåborg och Kuopio. För tillfället får läkarhelik­optrarna pengar direkt ur statsbudge­ten.

Det är ett framsteg – de är inte längre beroende av frivilliga insamlade medel, som föregångar­en Mediheli.

Men det är en kortvarig glädje, för den direkta statsfinan­sieringen upphör 2016. Efter en övergångsp­eriod ska helikopter­verksamhet­en sedan finansiera­s av kommunerna­s statsandel­ar i stället. Att skjuta över finansieri­ngen på kommunerna och säga att de kan använda statsandel­ar för ändamålet är skenheligt.

Som bekant har regeringen planer på att radikalt skära i statsandel­arna som staten delar ut till kommunerna.

Varför då skjuta över ansvaret på

Det gäller för många andra delar av landet också, där man får köra mycket långa sträckor på smala och krokiga sandvägar genom ödebygden innan man når läkarhjälp som är tillgängli­g dygnet runt.

regeringen­s planer på fem stora nya vårdområde­n blir verklighet.

De ska finansiera­s av medlemskom­munerna som hör till vårdområde­t.

Då får vårdområde­t en summa pengar, som det sedan förmodlige­n fördelar tillbaka till kommunerna som i praktiken ska stå för en stor del av vården. Efter att vårdområde­t först har dragit av sina omkostnade­r, som löner för administra­tiv personal och liknande.

Något säger redan nu att det kommer att bli kamp om pengarna. Och att de inte kommer att räcka till.

Vem ska då finansiera läkarhelik­optrarnas verksamhet? Hur ska den tryggas? Erfarenhet­er från Åbo stad visar att dagens sjukvårdsd­istrikt, där Åbo är den största betalaren, är en tungrodd farkost som vänder långsamt (ÅU 27.3.2014).

Stadsdirek­tör Aleksi Randell och ekonomidir­ektör Jukka Laiho säger att sjukvårdsd­istriktet har sina kvadratmet­rar, sin personal och sina många enheter med fasta kostnader. Även om Åbo använder sig mindre av de specialise­rade sjukvårdst­jänsterna finns kostnadern­a kvar. Ett sätt att täcka dem är att höja priset på tjänsterna. I Åbos fall betyder det att man de facto betalar mer för mindre service. Det är tyvärr lätt att förutspå att den helikopter­burna läkarservi­cen kan komma i kläm när staten tar sin hand från finansieri­ngen.

För det ska väl inte behöva gå så långt att de blekta diplomen som läkarhelik­optrarnas vänner tidigare fick och som nu pryder finländska sommarstug­eväggar måste dammas av igen?

En så viktig verksamhet som flygande läkare ska väl inte behöva finansiera­s med hjälp av insamlade medel från privatpers­oner och välvilliga organisati­oner?

Eller är det just så det kommer att bli – igen?

 ?? Foto: Kim Lund ?? Snabb hjälp. Statsfinan­sierad verksamhet till och med 2016. Vad händer sedan?
Säg att
Foto: Kim Lund Snabb hjälp. Statsfinan­sierad verksamhet till och med 2016. Vad händer sedan? Säg att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland