Åbo Underrättelser

Ett beramat beslut

- Stefan Wallin

Regeringen

Katainens sista budgetram blev som väntat den klart svåraste. Med kniven på strupen och bara svidande alternativ att välja mellan fattades sent på tisdagen de beslut som behövdes, för att statens skuldsättn­ingsspiral kan brytas 2015–16.

Med 2,7 miljarder i nya nedskärnin­gar och skatteförh­öjningar, av vilket 1,6 miljarder nästa år, återtog regeringen kommandot över en skuldspira­l, som hotat inte bara regeringen­s utan hela landets anseende. Att blunda och låta skuldsättn­ingen galoppera hade varit rena galenskape­n. Notan för skulden, som snart snuddar vid 100 miljarder och kostar 3 000 euro per minut bara i räntekostn­ader, landar i famnen på våra barn och barnbarn. Det är inte etiskt och inte ärligt. Skatteförh­öjningarna gäller kapitalink­omster, arv, högre löner, el, bränslen, tobak, fastighete­r, fordon samt avdragsrät­ten för arbetsreso­r och bostadslån­eräntor – för att nämna några. Bland nedskärnin­garna har vi barnbidrag­en, indexet på socialstöd och pensioner, statandela­rna för undervisni­ng, basväghåll­ningen, u-landsbistå­ndet och hela statsförva­ltningen – i axplock. Besluten svider i alla hushåll. Det kan tyvärr inte hjälpas när man tvingas spara och skära i denna storlekskl­ass.

Extra engångsink­omster på två miljarder får staten också genom att sälja statsbolag­saktier samt egendom

”Men nu är läget inte normalt. Det är kritiskt, rent av värre än på 1990-talet. Då är det ytterst få heliga kor som inte riskerar att bli politisk medwurst.”

ur Senatsfast­igheters och Fortstyrel­sens balanser. Med pengarna amorterar man på statsskuld­en, men gör också särskilt tillväxtpa­ket på 600 miljoner. I det finns också åboländska färger. Miljonsats­ningarna på Örö 2015–16 betalas ur det. Självfalle­t har det hörts missnöje från fältet med anledning av de tuffa skatte- och sparbeslut­en. Inte på 20 år har en finländsk regering exempelvis behövt röra barnbidrag­en, som sjunker med cirka sju procent. Men nu är läget inte normalt. Det är kritiskt, rent av värre än på 1990-talet. Då är det ytterst få heliga kor som inte riskerar att bli politisk medwurst. Alternativ­et att låna mera och bara hoppas på tillväxt finns inte längre. I ärligheten­s namn bör sägas, att regeringen delvis har sig själv att skylla för att anpassning­spaketet blev såhär baktungt, mot slutet av valperiode­n. Då regeringen bildades 2011 uppskattad­e SFP anpassning­sbehovet till 4 miljarder under valperiode­n. Speciellt vänsterpar­tierna anklagade oss då för att vara brutala. Men vad hände sen? Halvvägs in i valperiode­n hade regeringen redan tvingats fattat anpassning­sbeslut för 5 miljarder. Och nu alltså 2,7 miljarder till. Att fråga ”vad var det vi sade?” brukar inte vara pop i politiken. Men ibland är frestelsen större än ibland. Att Vänsterför­bundet nu valde att lägga benen på ryggen var ingen chock. VF tycks redan länge ha sökt orsak att lämna regeringen. Nu hittade man den, i maximalt medialt strålkasta­rljus. Partiets motivering­ar haltar ändå illa. Också de mer välbeställ­da i samhället deltar minsann i spartalkot i form av höjda skatter över hela linjen. Inkomstkly­ftorna har minskat. Och vill man stöda de fattigaste gör man det garanterat inte bättre som opposition­s- än som regeringsp­arti. En första rond i vårens stora politiska final såg vi redan förra helgen då regering och opposition ingick en ohelig allians kring den mångomtala­de socialoch hälsovårds­reformen.

Nu blir det en helt ny modell baserad på fem stora områden som bereds vidare. De öppna frågorna är ännu många, bland annat gällande svensk service, Kårkulla och Åbolands sjukhus. Den parlamenta­riska beredninge­n som nu tar vid bör lösa dem på ett lyckligt sätt ännu i vår. Den politiska kovändning­en har ändå skapat förvirring i kommuner, organisati­oner och bland oss politiker, som i god tro tog den förra beredninge­n på allvar – och agerade därefter.

En hel del arbete har nu gjorts i onödan, men en hel del inte. Strukturre­formernas tid är inte slut i och med detta. Gjorda och pågående utredninga­r kommer inte att samla damm i arkiven.

 ?? ÅU-foto ?? Hör till de olösta frågorna. Den parlamenta­riska beredninge­n som nu tar vid bör lösa den svenska servicen inom social- och hälsovårde­n samt framtiden för Kårkulla och Åbolands sjukhus på ett lyckligt sätt ännu i vår, skriver Stefan Wallin.
ÅU-foto Hör till de olösta frågorna. Den parlamenta­riska beredninge­n som nu tar vid bör lösa den svenska servicen inom social- och hälsovårde­n samt framtiden för Kårkulla och Åbolands sjukhus på ett lyckligt sätt ännu i vår, skriver Stefan Wallin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland