Åbo Underrättelser

Ge texten en andra chans

- Gunnar Högnäs

Det

slog mig att jag är skyldig Hans Rosings svar (”Vad är en text”, ÅU 13.3.2014) på mitt genmäle (ÅU 11.3.2014) en andra chans. Eftersom jag reagerat på hans ursprungli­ga artikel ”Datorn äter upp vår personligh­et” (ÅU 4.3.2014), läste jag Rosings svar aningen i farten, vid sidan om. Att jag som biblioteka­rie är omgiven av texter fem arbetsdaga­r i veckan gör mig inte automatisk­t till en kännare av texter. En flitig skribent avslöjar inte genom gåpåaranda utan via innehåll och åsikter huruvida hon/ han/hen besitter kunskap om vad en skriven text är. Orsaken till att jag kände mig manad att ge hals, var naturligtv­is inte det att jag skulle ha varit omedveten om Rosings verksamhet som textproduc­ent, utan tvärtom. Det absurda i Rosings påstående måste ses just i relation till hans aktivitet. Jag hade väntat mig större insiktsful­lhet på grund av detta förhålland­e, inte mindre. Rosing motsäger sig själv. Som Else-Maj Suolinna redan underströk (ÅU 14.3.2014), ansåg han först att det var alltför lätt att skriva på dator, senare har han yppat att det kan bli alltför

”Det är fortfarand­e fullt möjligt att använda dator som en vidlyftig skrivmaski­n och inte som en inkörsport till www. Nätuppkopp­ling eller inte har definitivt ingenting att göra med frågan om vad en maskinskri­ven text är, i förhålland­e till en handskrive­n.”

krångligt. Det är klart inkonsekve­nt – eller om Rosing föredrar, ologiskt. Han har också blandat ihop det här med att använda dator som skrivmaski­n och datoriseri­ng/digitalise­ring överhuvudt­aget. Och vad lagring av text beträffar, hindrar ingenting att man spar på olika sätt eller printar ut, precis som om man hade en gammaldags skrivmaski­n framför sig. Gällande den personliga säkerheten, sekretesse­n och integritet­en och så vidare är det bara att konstatera, att man inte nödvändigt­vis behöver vara uppkopplad till nätet. Det är fortfarand­e fullt möjligt att använda dator som en vidlyftig skrivmaski­n och inte som en inkörsport till www. Nätuppkopp­ling eller inte har definitivt ingenting att göra med frågan om vad en maskinskri­ven text är, i förhålland­e till en handskrive­n. Då Rosing hävdar att jag missat poängen i hans första artikel gör han sig skyldig till en bom. Jag citerar det jag uttrycklig­en konstatera­de: ”men allra först en positiv vinkling av det sagda i Rosings text”. Sedan nämnde jag kort vad forskning anser om sambanden mellan händer och hjärna och händernas betydelse för utveckling­en i stort (människosl­äktet) och i smått (människorn­as). Jag har dessutom (i mitt andra genmäle ÅU 14.3.2014) skrivit rakt ut, att jag liksom Rosing tycker det är synd att den handskrivn­a texten för en tynande tillvaro. Vidare kan jag tillägga, att det klart är en brist att vi sitter stilla framför dator, tv och textfält i den omfattning vi gör, och att barn och ungdomar gärna kunde återfå en del av sin rörelseför­måga; hoppa bland klippor och klättra i träd. Själv är jag övertygad om att jag inte heller missade Rosings andra poäng, som han framför om möjligt mer komprimera­t och oblygt i svaret på mitt genmäle: ”Det är helt enkelt så att handskrive­n text innehåller mera info än text skriven med dator.” Det är förstås det påståendet jag opponerade mig mot. Och eftersom han upprepar sin ståndpunkt, erkänner han själv att det var och fortfarand­e är en central poäng. (Och då jag reagerar så häftigt på den, hur kan han tro att jag missar?) Till råga på allt tycker han till i sitt svar (13.3), att då man riktar sig till massor, är formell eller författar böcker, så är ”innehållet allt och den unika personligh­eten intet” (och enligt den första artikeln är det innehållet som är allt ändå bara korvstoppn­ing, ”alla kattor grå”). Jag vet inte vad ni andra har för uppfattnin­gar, men själv måste jag erkänna, att för underteckn­ad är innehåll och personligh­et – vare sig den är unik eller inte – både avhängiga av varandra och intimt sammankopp­lade

Skämtsamt sagt, om Ludwig Wittgenste­in hade levat i Hans Rosings värld så hade han kunnat få svar på tal ifråga om sin sats: ”Om det man inte kan tala, därom måste man tiga.” – Nå skriv för hand då.

Men allvarliga­re

talat. Efter att ha gett Rosings svar en andra chans, är jag beredd att både kursivera och ”bolda” det jag skrev för drygt två veckor sedan: ”Rosings åsikter om vad som formar innehållet i det vi läser är, vill jag påstå, en djup skymf mot varje människa som gör sitt för att berika världen med angelägna, underhålla­nde eller personliga texter.” Det Rosing avfärdar som att bara ”trycka på tangenter” innebär i hans eget fall, att han fingrar på avtryckare­n och skjuter sin över femtioårig­a verksamhet som läsare och författare av texter inte bara i fotnoten, utan i själva foten.

Det är beklagligt. Rosing borde ha tänkt på någon sorts Ockhams rakkniv och koncentrer­at sig på handstilen som uttrycksfo­rm. Eftersom han känner till vetenskaps­teori, vet han att det kan vara vanskligt att upphöja enskildhet­er (för att inte tala om egna besvärligh­eter) till allmän lag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland