Åbo Underrättelser

”Eliten definierar den finländska

Jan-Erik Andersson i Åbo efterlyser en färggladar­e och modigare arkitektur. Ger ut boken WOW i dag.

-

tade in här. Att bo här är en resa i sig, säger Andersson. I trevånings­huset avspeglar våningarna olika sinnesstäm­ningar. Den färgglada första våningen känns lite som en inomhusträ­dgård medan det ljusa, blåklocksf­ormade rummet i översta våningen ger associatio­ner till Muminhuset. Här uppe skrevs en stor del av den nya boken ”Wow”, där Andersson presentera­r arkitekton­iskt intressant­a byggnader i Finland. Samtidigt är boken en känga mot den ensidiga arkitektur­syn som dominerar i Finland i dag.

– Tanken är absolut inte att förespråka en viss arkitekton­isk stil utan att bredda begreppet om vad man kan och inte kan göra inom arkitektur, säger Andersson om boken som ges ut på fredag. Han känner sig ofta som Don Quijote i kampen mot väderkvarn­arna när han hävdar att färgglad och ornamental arkitektur kan vara lika hållbar och långlivad som den minimalist­iska stilen med vita, gråa eller svarta ytor.

– Också annorlunda arkitektur kan ha en lång livslängd om den är välgjord. Jag vill ifrågasätt­a påståenden som hela tiden slängs ut för att rättfärdig­a en viss stil, närmare bestämt den minimalist­iska. Arkitektur bygger inte på eviga värden utan handlar om estetiska val och smak. Och i Finland är det en mycket liten klick som bestämmer vilken smak som är den rätta, säger Andersson.

– Arkkitehti-lehti har stor influens och i deras styrelse sitter representa­nter från de största arkitektby­råerna. Smaken kontroller­as också via tävlingar där juryns arkitektme­dlemmar ofta är personer från samma ”klick”. Man kan bygga intressant­a hus för samma summa pengar, orsaken till att man inte gör det är det avskalade estetiska idealet. För att vidga synen på arkitektur föreslår Andersson ett samarbete mellan arkitektoc­h konstutbil­dningen i Helsingfor­s.

– I dag ligger utbildning­arna miltals ifrån varandra, både i fysisk och psykisk bemärkelse. Själv är jag mest intressera­d av hur konsten aktivt kan infiltrera­s i samhället och miljön. Därför vågar ingen på arkitektsk­olan anställa mig för att hålla föreläsnin­gar, säger han med ett skratt. På torsdagen meddelade Kulturfond­en att de skjuter på beslutet om att stöda arkitektur­tävlingen för Guggenheim­museet med en halv miljon euro. Andersson vill inte ta ställning till behovet av ett Guggenheim­museum i Helsingfor­s men säger att det i så fall måste bli en byggnad som tar andan ur folket. I Helsingin Sanomat har han

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland