Åbo Underrättelser

Barnlitter­atur och läsglädje i Åbo

-

Vårkultur 2014 satsar på barn och böcker. Den 1 april ordnas seminariet Barnlitter­atur och läsglädje i Arken i Åbo.

Programmet riktar sig till pedagoger i daghem och skolor, till biblioteka­rier, ordkonstnä­rer och ordkonstle­dare, studerande, föräldrar – alla som berörs av barn och läsning.

Barnboksex­perten Mia Österlund från Åbo Akademi inleder med att tala kring rubriken ”Visuell läskunnigh­et – nya sätt att läsa och berätta”. Hon forskar kring genus i bilder- och ungdomsböc­ker och är vida känd för sina inspireran­de föreläsnin­gar.

Skolbiblio­tekarien Elspeth Randelin från Mariehamn berättar om hur hon jobbar med läsinspira­tion i Ytternäs skola.

Seminariet avslutas med att Åbo Akademis ledande informatio­nsspeciali­st Maria Lassén föreläser om de senaste årens Alma-pristagare. Hon är expert på barn- och ungdomslit­teratur och själv medlem i Almajuryn.

Vid seminariet presentera­s även olika projekt och satsningar. Bland annat får man höra om Sydkustens interaktiv­a fantasiuts­tällning Ordboet, om Folkhälsan­s läsfrämjan­de material, om Läscentrum samt om det lässtimule­rande arbete som görs i S:t Karins svenska skola och i Sirkkala skola i Åbo.

Man kan bekanta sig med satsningar och material på infotorget från kl. 14.30 och i pausen. Själva seminariet börjar kl. 15 och pågår till kl. 18.30.

Seminariet ordnas av Sydkustens landskapsf­örbund i samarbete med Åbo Akademi/ämnet litteratur­vetenskap. Det är avgiftsfri­tt för deltagarna.

Anmälninga­r kan riktas till Lena Långbacka vid Sydkustens landskapsf­örbund, lena.langbacka@sydkusten.fi senast 28.3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland