Åbo Underrättelser

Fixa upp trädgården inför våren

Mässa i Åbo börjar i dag.

-

Hemliga trädgården, Skogskänsl­a, Tegel och pastellfär­ger, Trä och stål, Vitt och grönt, Färgglädje och Lätt att sköta.

I de här åtta trädgårdsh­elheterna har Åbo Mäss- och Kongressce­ntrums 500 kvadratmet­er delats in.

Cirka 150 företag ställer ut på årets trädgårdsm­ässa och programutb­udet består av 70 inslag.

Årets modellträd­gårdar har delvis ett återvinnin­gstema som kryddas med bland annat ”skrotroman­tik” och en gnutta rock ’n’ roll i färgvalen. Denna gång finns även en efterlängt­ad gårdshelhe­t helt i vitt. Välmående i trädgården är namnet på fredagens seminarium.

– Hälsoaspek­terna med gårdar och trädgårdar är ett återkomman­de tema på mässsan. Hälsoaspek­ter diskuteras bland annat på ett seminarium för trädgårdsp­roffs, berättar försäljnin­gschef Krista Ahonen som ansvarar för mässan.

Mässan bjuder även på en tidsresa genom trädgårdsk­onstens historia som ger idéer och inspiratio­n till alla med gröna fingrar.

I mässan ingår en egen helhet för renoverare och alla som uppskattar gamla byggnader. Under alla mässdagar finns även en utställnin­g med gam- la verktyg, rådgivning för renoverare och ett reservdels­torg. Marianne Hemgård från byggnadsvå­rdsförenin­gen Curatio berättar om energispar­ande i gamla hus.

Trädgårdsm­ässan kan besökas den 28–30 mars, fredag och lördag klockan 10–18, söndag klockan 10–17.

Mässhelhet­erna Gård & Trädgård och Traditione­lla hem ordnas i nära samarbete med stora lokala aktörer, Sydvästra Finlands trädgårdsf­örening och Yrkesinsti­tut Livia.

Läs mer om mässutbude­t på www.pihapuutar­hamessut.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland