Åbo Underrättelser

Över 500 finlandssv­enskar kryssar på Östersjön

-

I helgen ordnas den stora finlandssv­enska kryssninge­n för andra gången. Kryssninge­ns syfte är att samla finlandssv­enskar och andra intressera­de kring ett mångsidigt program som erbjuder utbildning, inspiratio­n, motivation och möjlighete­r för att skapa nätverk och utbyta kunskap och idéer.

Den första kryssninge­n hölls år 2012 och samlade cirka 400 deltagare. Årets kryssning är fullbokad med 530 deltagare.

– Målsättnin­gen var 400– 500, så vi är mycket nöjda. En stor del av deltagarna kommer från Nyland, men vi har också en glädjande stor andel deltagare från Österbotte­n, Åboland, Åland och Bryssel, säger Pia Gästrin, informatör vid Svenska Bildningsf­örbundet, som är huvudarran­gör för kryssninge­n.

Kryssninge­n ordnas i samarbete med Kommunförb­undet, Svenska Lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund, Företagarn­a i Finland, Akava, Ledarskaps­akademin och Luckan. Flera olika finlandssv­enska organisati­oner presentera­r sig och deltar med programpun­kter.

– Nästan alla program- punkter är fullbokade. Mest intresse har Skavlan och Anders Wikström från teveprogra­mmet ”Koko Suomi leipoo” väckt, säger Gästrin.

Bland talarna finns politikern­a Carl Haglund, Nils Torvalds och Jörn Donner samt kulturfält­ets Paula Salovaara och Frida Andersson. (FNB–SPT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland