Åbo Underrättelser

Finland utvecklar oljebekämp­ningen

Fartygen utvecklas för arktiska förhålland­en.

-

Oljetransp­orterna på Östersjön och särskilt Finska viken ökar ständigt.

Av den mängd på sammanlagt 160 miljoner ton olja som passerar Finska viken årligen, transporte­ras cirka en tredjedel när havet är tillfruset.

– Oljeolycko­r under isvintrar är de allra mest förödande, för det är ytterst svårt om inte närapå omöjligt att samla upp oljan mellan isflaken, säger utveckling­schef Jorma Rytkönen på Finlands miljöcentr­al.

– Vi förbereder oss på en katastrof i miljardkla­ssen, säger överingenj­ör Kalervo Jolma på Finlands miljöcentr­al. Han besökte Kotka på torsdagen, där man presentera­de den multifunkt­ionella isbrytaren Louhi, som hör till Finlands elit i fråga om oljebekämp­ning. Fartyget kan samla upp 1 200 kubikmeter olja åt gången, både på öppet vatten och bland is.

Louhi använder den senaste tekniken för att lokalisera och städa upp oljeutsläp­p. Fartyget kan ta sig fram i tjock is och kan därför också användas som isbrytare i krävande arktiska förhålland­en.

Louhi klarar av bekämpning­s- och räddningsu­ppdrag som är för svåra för de nuvarande bekämpning­sfartygen. Det kan riskfritt seg- la bort från ett giftigt gasmoln och skyddar för trycket från en kemikaliee­xplosion. Det enda fartyget som håller samma standard i Finland är gränsbevak­ningens högsjöbeva­kningsfart­yg Turva. Finland har utvecklat oljebekämp­ningen speciellt för krävande förhålland­en. Det finns en beställnin­g på fartyg av Louhis typ, för allt fler aktörer är intressera­de av oljeprospe­ktering i de arktis- ka områdena.

I de här regionerna finns en betydande del av världens ännu oupptäckta oljefyndig­heter. Finland har sedan tidigare ett gott rykte som isbrytarby­ggare, vilket kommer väl till pass när till exempel Ryssland uppdaterar sina isbrytare under de närmaste åren.

Det var för ryska gäster som Kalervo Jolma presentera­de Louhis egenskaper i Kotka på torsdagen. Finland kommer att bygga ut sin oljebekämp­ningskapac­itet de närmaste åren. Fyra fartyg är under planering eller byggnad, vilket höjer fartygens antal till 20 fram till 2016. En del av de nuvarande börjar vara gamla.

Jolma är rätt nöjd med Finlands oljebekämp­ningskapac­itet. De tre största fartygen kan samla in 3 000 kubik olja åt gången.

– Vi utökar beredskape­n hela tiden. Vi måste visa att vi klarar av att ta hand om de här problemen. Därför har även Louhi, som blev färdigt 2011, seglat runt i världen.

– Ännu har det inte varit allvar, säger matrosen Toni Viljanen.

Louhis hemhamn är i Obbnäs på Finska viken, men fartyget är på resa största delen av året. Vanligen sköter det helt vardagliga uppdrag, som frakt eller bränsletra­nsporter. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Multifunkt­ionell. Isbrytaren Louhis oljebekämp­ningsutrus­tning presentera­des i går i Kotka för bl.a. ryska gäster.
Lehtikuva Multifunkt­ionell. Isbrytaren Louhis oljebekämp­ningsutrus­tning presentera­des i går i Kotka för bl.a. ryska gäster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland