Åbo Underrättelser

Kulturfond­en bordlade stöd till Guggenheim­tävling

Wiseman: Lanseras i vår ändå.

- FNB–HELLEVI RAITA

Solomon R. Guggenheim­stiftelsen kör vidare med planerna på en arkitekttä­vling trots att Svenska kulturfond­en bordlade stiftelsen­s stödansöka­n.

Beslutet påverkar inte vare sig tävlingen eller tidsplanen för den, meddelar Guggenheim­stiftelsen­s biträdande direktör Ari Wiseman.

FNB försökte nå Wiseman för en kommentar. Han meddelade genom kommunikat­ionsbyrån Miltton att beredninge­n av arkitekttä­vlingen fortsätter enligt den ursprungli­ga planen och tävlingen lanseras i vår.

– Utifrån de diskussion­er vi fört med Svenska kulturfon- den förstår vi att stiftelsen behöver mer tid för att fatta beslut om finansieri­ngen, sade Wiseman i meddelande­t. Kulturfond­ens styrelse beslutade i november att reservera 500 000 euro ur styrelsens strategisk­a medel för tävlingen och att stödet kan beviljas om vissa villkor uppfylls.

På torsdagens styrelsemö­te presentera­de Wiseman projektpla­nen och finansieri­ngsläget. Efter mötet sade styrelseor­dförande Björn Teir att det fortfarand­e finns många bitar i finansieri­ngen som är öppna.

Styrelsen sköt upp beslutet till senast den 4 juni.

– Allt det som de hade före- satt sig att få ihop har de inte fått ihop eller inte kunnat presentera för oss, sade Teir. Ett av villkoren för Kulturfond­ens bidrag är att andra donatorer ställer upp med tillräckli­gt stora summor. Tävlingen beräknas kosta 2,2 miljoner euro.

Wiseman meddelade att diskussion­en med finansiäre­r och eventuella finansiäre­r fortsätter och budgeten preciseras när beredninge­n av tävlingen är klar. Enligt Wiseman har projektet en bred finansieri­ng.

Ett annat är att det ska finnas en finländsk juridisk person eller en juridisk person registrera­d i Finland som bidraget kan betalas till. Enligt Wiseman förbereder Guggenheim-stiftelsen täv- lingen tillsamman­s med Finlands arkitektfö­rbund, Helsingfor­s stad och finska staten.

I och med att Helsingfor­s stad reserverat en tomt på Södra kajen intill Olympiater­minalen för museet anser Teir att det tredje villkoret om garantier för att tävlingen ordnas uppfyllts. I mitten av februari sade Teir till FNB att Guggenheim­stiftelsen­s ansökan förfaller om de villkoren inte uppfylls vid styrelsens möte i slutet av mars. På torsdagen sade Teir att det fanns så mycket realism i Wisemans presentati­on att styrelsen valde att skjuta upp beslutet.

Fick du veta vilka de andra sponsorern­a är?

– Han belyste läget på ett sådant sätt att vi vill vänta.

I bakgrunden finns olika synsätt på öppenhet. Teir sade att det är väldigt viktigt för Kulturfond­en att andra stiftelser och fonder som deltar är transparen­ta med sin finansieri­ng.

– Projektet har uppgett det kommer att söka offentlig finansieri­ng, sade Teir.

Wiseman sade i meddelande­t från Miltton att finansieri­ngen presentera­s när tävlingen lanseras och att ”vi informerar då om den privata finansieri­ngen på det sätt vi kommit överens om med finansiäre­rna”.

Marko Rostedt

 ?? Lehtikuva ?? Björn Teir.
Lehtikuva Björn Teir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland