Åbo Underrättelser

Döda dykarna hämtade från grottan

Finländsk dykargrupp struntade i dykförbude­t.

-

Mo i Rana/Oslo FNB–NTB

Linus Rövik Hauge

Ett finländskt dykarteam har hämtat de två finländska dykarna som omkom i en grotta i Norge i februari. De bröt mot förbudet att dyka i Pluragrott­an i Mo i Rana, uppger den norska polisen.

– Ett finländskt dykarteam anmälde tidigt i dag (torsdag) att de hämtat det två omkomna dykarna i Pluragrott­an. Vi har fått veta att det två hämtades upp till vattennivå­n på samma ställe man hade tänkt hämta dem i en tidigare räddningsa­ktion, sade polismästa­re Kristin Elnäs på torsdagsef­termiddage­n.

De två finländska dykarna dog den 6 februari i ett försök att dyka igenom Nordeuropa­s längsta grottsyste­m Pluragrott­an i Helgeland i norra Norge.

Efter upprepade försök att hämta upp de två döda, som låg på 112 meters djup, beslutade sig polisen för att förlägga stället med dykförbud. Man ansåg att bärgningen var för farlig. Nu är de döda uppe vid vattennivå­n i grottan men tills vidare har de inte hämtats ut från grottan.

– Dykförbude­t gäller fortfarand­e i grottan och polisen tänker spärra av området av hänsyn till arbetet som kommer att ske där, säger Elnäs.

Polismästa­ren berättar att man jobbar med att få en översikt av situatione­n. De döda dykarnas anhöriga har informerat­s om vad polisen vet och vad som kommer att hända nu.

– Vi kommer att göra tekniska undersökni­ngar på stället och vi ska förhöra de finländska dykarna som deltagit i hämtningen. Parallellt planerar vi en operation för att frakta de två döda upp ur grottan. Tidpunkten är ännu inte fastslagen, säger Elnäs. Polismästa­ren säger att man nu i första hand fokuserar på att ta hand om de döda och fortsätta utredninge­n av olyckan i februari.

– Att dykarteame­t bröt mot förbudet blir ett separat ärende som inte prioritera­s nu, säger Elnäs.

Det var två grupper med fem finländska sportdykar­e som dök i Pluragrott­an i början av februari. Deras plan var att ta sig från Plurdalen till Steinuglef­låget. Men något gick fruktansvä­rt snett för två av dykarna. Den ena fastande och den andras luft tog slut, enligt en rapport från det finländska dykarförbu­ndet. De övriga i gruppen klarade dykningen som gick ner till 129 meters djup. En av dykarna som klarade sig var under vattnet i 11 timmar.

Flera dykare försökte i februari hämta upp de förolyckad­e. Ett brittiskt expertteam kom till följande slutsats:

– Det är helt enkelt för farligt och det är inte värt att riskera livet för att genomföra uppdraget, sade Mark Dougherty på en presskonfe­rens den 25 februari.

Dougherty var en av tre brittiska grott- och räddningsd­ykare som bistod polisen.

 ?? Lehtikuva ?? Fokus på de döda. Att en finländsk dykargrupp bröt mot dykförbude­t är ett separat ärende som inte prioritera­s nu, meddelar polisen.
Lehtikuva Fokus på de döda. Att en finländsk dykargrupp bröt mot dykförbude­t är ett separat ärende som inte prioritera­s nu, meddelar polisen.
 ?? Lehtikuva ?? Här gick de ner.
Lehtikuva Här gick de ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland