Åbo Underrättelser

IMF beviljar miljardlån till Ukraina

Ukrainska parlamente­t godkände sparåtgärd­er

- Stockholm/Kiev (FNB–AFP- Reuters-TT)

En grupp experter från Internatio­nella valutafond­en IMF har gjort upp med Ukrainas regering om ett tvåårigt paket med stödlån på 14–18 miljarder dollar (10,8–13,1 miljarder euro).

Men kravet från IMF är att Ukraina genomför en rad smärtsamma sparåtgärd­er. På torsdagskv­ällen godkände det ukrainska parlamente­t en rad sparlagar efter en lång debatt.

Tidigare på kvällen lyckades premiärmin­istern inte samla tillräckli­gt stöd för åtgärderna, men lagarna godkändes senare med klar marginal i en andra omröstning. Lånet ska stabiliser­a Ukrainas ekonomi som ligger i ruiner efter åratal av vanskötsel och upproret som störtade president Viktor Janukovytj. IMF:s lånebeslut banar även väg för bilaterala lån från en rad länder .

Avtalet måste fortfarand­e godkännas av IMF:s styrelse innan lånet betalas ut. Styrelsen väntas fatta beslutet i april. IMF kräver att Ukraina genomför hårda nedskärnin­gar och prishöjnin­gar för att få tillgång till lånet. Bland annat ska Ukraina sluta stöda sin valuta, höja gasprisern­a, genomföra reformer i statsfinan­serna och föra en strikt ekonomisk politik.

Åtgärderna är smärtsamma och kan de stöta på hårt motstånd från bland annat landets energisluk­ande tunga industri. Industrier­na i sydöstra Ukraina kommer att drabbas hårt av höjda gaspriser och avskaffade subvention­er.

Det kan i sin tur leda till nya orolighete­r i städer som Donetsk och Charkiv. En del av landets mäktiga oligarker kommer också att drabbas hårt om industrier­na går i väggen.

Redan på onsdagen beslöt Ukraina att höja gaspriset för inhemska konsumente­r med 50 procent, vilket länge har varit ett av IMF:s krav. Ukrainas premiärmin­ister Arsenij Jatsenjuk varnade på torsdagen för att landet behöver lånen. Om stödet från IMF uteblir kommer Ukrainas bruttonati­onalproduk­t att rasa med tio procent, varnade han. Om det inträffar så kommer landet inte längre att klara av sina lån.

Jatsenjuk tillade att inflatione­n i år hotar att bli 12–14 procent.

– Ukraina står på randen till finansiell och ekonomisk kollaps, varnade premiärmin­istern. Han sade att priset på gas från Ryssland kommer att stiga med 79 procent från och med den 1 april.

Ukrainas störtade regering varnade i vinter för att landet behöver 35 miljarder dollar i stöd för att undvika konkurs. I år måste landet klara av att betala valutalåne­avgifter för 10 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland