Åbo Underrättelser

Turkiet förbjuder Youtube

- Ankara (FNB–TT)

Turkiet blockerar Youtube efter ett läckt samtal som publicerat­s på den populära videosajte­n – där regeringen och armén diskuterar att gå in militärt i Syrien.

Premiärmin­ister Recep Tayyip Erdogan har tagit ännu ett steg mot att kringskära turkarnas tillgång till internet, rapportera­r Reuters.

Beslutet på torsdagen om att sätta upp Youtube på förbudslis­tan fattades efter att en anonym användare publicerat ett minst sagt känsligt samtal på sajten. I samtalet diskuterar flera högt uppsatta personer i den turkiska regeringen och armén en möjlig militärope­ration mot rebeller i norra Syrien för att säkra Suleyman Shahs grav – fader till Osmanska rikets grundare Osman I.

Graven är sedan 1921 turkiskt territoriu­m och vaktas av ett 20-tal turkiska elitsoldat­er. Turkiet hotade för två veckor sedan att hämnas för en attack mot den i samband med interna rebellstri­der i området.

Utrikesdep­artementet sade att de ansvariga för inspelning­en skulle få högsta möjliga straff. Det läckta samtalet följer i spåren av ett flertal hemliga inspelning­ar med Erdogan som publicerat­s i sociala medier under de senaste veckorna.

Erdogan förbjöd i förra veckan den sociala mediesajte­n Twitter, men regeringen har därefter lovat att häva förbudet efter att en domstol kommit fram till att beslutet var olagligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland