Åbo Underrättelser

Timonen vill inte sluta utan slutspel

Förre TPS-spelaren tror på sitt Philadelph­ia i år.

-

Den olympiska ishockeytu­rneringen i Sotji blev Kimmo Timonens sista i landslaget. Där slutade det med en storseger i bronsmatch­en mot USA och nu vill den 39-årige backen få en bra avslutning även på NHL-karriären.

– Jag vill uppleva slutspelet ännu en gång. Det har stor inverkan på fortsättni­ngen hur slutet av säsongen går. Jag vill inte avsluta karriären så att jag inte ens fått vara med och kämpa om Stanley Cup, säger Timonen som spelade tre säsonger i TPS i mitten av 1990-talet.

Hans klubb Philadelph­ia Flyers inledde säsongen svagt, men vann många matcher i december. Sedan dess har laget tagit sig upp på tredje plats i sin division, vilket räcker för slutspel. Natten mot torsdagen hade Flyers chansen att gå om sin motståndar­e, men hemmalaget New York Rangers vann med 3–1 i Madison Square Garden. Skillnaden mellan lagen är tre poäng, men Rangers har spelat två matcher mer.

Timonen gjorde ingen toppmatch och tvingades stå över delar av mittperiod­en. Ett skott från Brian Boyle träffade honom på vristen.

– Röntgenbil­derna var okej, men det är först i morgon man riktigt vet något, säger Timonen om den av allt att döma lindriga skadan.

Den pågående säsongen kan vara hans sista, men han fattar beslutet om en eventuell fortsättni­ng först i sommar. Förlusten mot Rangers var Flyers andra raka efter en segersvit på fem matcher. På de senaste tolv matcherna har det blivit åtta segrar.

– Målvaktern­a är den största orsaken till att vi ligger bra till, säger TImonen.

Steve Mason har varit stark mellans stolparna. I andra ändan av rinken har Claude Giroux dominerat – 37 poäng på de 30 senaste matcherna.

– Skridskoåk­ningen är vårt trumfkort. Om vi bara orkar skrinna så är det svårt att spela mot oss. Om skridskoåk­ningen går ens lite på halvfart, som mot Los Angeles i måndags, så är vi helt ute, säger Timonen. Tränaren Craig Berube tog över laget en bit in i säsongen och har fått bra fart på laget.

– Den största förändring­en har skett på träningarn­a. Det är högt tempo. Och då allt går snabbt har det börjat synas i vårt spel, säger Timonen.

Han tycker Berube dessutom lyckats utmärkt under matcherna.

– Då mannen själv spelat över tusen NHL-matcher vet han hur grabbarna ska behandlas. Jag gillar hans ledarstil, säger Timonen.

Vänsterytt­ern Berube gjorde 1054:e och sista match i NHL:s grundserie säsongen 2002–2003. Timonen kom upp i 1084 matcher då han spelade mot Rangers. (ÅUFNB)

 ?? Lehtikuva ?? 1084 matcher. Så många har Kimmo Timonen spelat i NHL.
Lehtikuva 1084 matcher. Så många har Kimmo Timonen spelat i NHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland