Åbo Underrättelser

Över 70 dömdes för Myllyläsno­kande

-

Fler än 70 personer har dömts för att de snokat i längdåkare­n Mika Myllyläs dödsorsak. Största delen av de dömda är poliser.

Den huvudsakli­ga orsaken att slå upp Myllylä i polisens register uppgavs vara nyfikenhet och utveckland­e av yrkeskompe­tensen. Vissa motiverade snokandet med att de gjorde utbildning­smaterial eller att de förberedde sig för förfrågnin­gar från andra myndighete­r.

Tingsrätte­rna, som runt om i Finland behandlade målen, slog fast att ett allmänt uppehållan­de av yrkeskompe­tensen inte berättigar till att kontroller­a hemliga uppgifter. För att slå upp Myllylä hade poliserna behövt en arbetsrela­terad orsak.

De dömda ansågs ha gjorts sig skyldiga till brott mot tjänstepli­kt, personregi­sterbrott eller -förseelse. Hela 90 åtal väcktes i målet. Åtalet förkastade­s i 13 fall där man ansåg att poliserna med hade verkliga skäl att kontroller­a uppgiftern­a. De som dömdes fick i allmänhet 12–15 dagsböter.

Häradsåkla­gare Jukka Haavisto, som ledde åklagargru­ppen i målen, samlade uppgiftern­a om domarna för FNB.

Myllylä dog i Karleby sommaren 2011. Efter hans död var det många som slog upp hans uppgifter i polisregis­tret.

Snokandet avslöjades i polisens övervaknin­g av hur systemen används. Haavisto anser att laglighets­övervaknin­gen inte kan ha varit en överraskni­ng för poliserna och att man diskuterat gränserna för databasanv­ändningen redan i samband med explosione­n i köpcentret Myyrmanni i Vanda.

– Man bör ha vetat överallt att användning­en övervakas.

Han betonar att det för Myllyläs del handlar om känsliga uppgifter. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland