Åbo Underrättelser

K-J (Kalle) Brunström

-

Karl-Johan (Kalle) Brunström avled den 28 februari 2014 på Bolarskogs sjukhus i Esbo i en ålder av 81 år. Få är de personer som haft en lika stor kännedom om Svenskfinl­and som han.

Kalle tillbringa­de sin tidiga barndom och sina första skolår på Utö, men så bar det iväg till läroverket i Åbo. Under terminen inkvartera­des han hos bekanta. Kalle brukade berätta hur han fick åka lotsbåt och fraktfarty­g för att komma hem till skolloven. Någon förbindels­ebåt fanns inte på den tiden.

Kalles far var lots och drunknade i tjänst då Kalle var bara sex år gammal. Det ledde till att han för att bidra till familjens försörjnin­g som 15-åring gick till sjöss. Han kom då bl.a. att besöka Rio de Janeiro – en stad som han sedan många år senare återsåg men då som finländsk representa­nt i en IULA-kongress (det internatio­nella förbundet för lokalmyndi­gheter).

Till sjöss läste Kalle gymnasieku­rsen via korrespond­ens. Han skrev studenten och läste i snabb takt till pol.mag vid Åbo Akademi. Hans pro gradu avhandling år 1960 hette ”Frågan om kommunsamm­anslagning i Åbolands skärgård ”. Han visste minsann redan då vad som komma skulle.

Efter avlagd examen var Kalle skattedire­ktör i Korpo och ekonom på Åbolands sjukhus för att år 1963 flytta till Österbotte­n. Han var kommundire­ktör i Karleby landskommu­n fram till år 1971 då det var dags att flytta till Helsingfor­s för att pränta in kommunal ekonomi i blivande kommunaltj­änstemän vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan.

Hösten 1971 tillträdde han som direktör för Finlands Svenska Kommunförb­und (FSK) och kom att verka där fram till år 1991. FSK var en liten organisati­on men fullvärdig påverkare vid sidan av giganterna Suomen Kunnallisl­iitto och Finlands Stadsförbu­nd. Kalle förstod att bilda ett brett nätverk inom den kommunala sektorn såväl på finskspråk­igt som svensksprå­kigt håll och även inom statsförva­ltningen.

Inom Norden var han också en känd och uppskattad person. Otaliga är de finskspråk­iga landsmän, som de facto inte visste just någonting alls om vårt lands tvåspråkig­het men Kalle kände de och uppskattad­e. Han var positiv, gemytlig, analytisk och mycket intelligen­t och hade ett fantastisk­t sinne för förhandlin­gssituatio­ner.

Vi, som har assisterat honom bl.a. vid den på 70och 80-talen så ekonomiskt viktiga bärklasskl­assificeri­ngen kunde många gånger iaktta med vilken skicklighe­t Kalle navigerade mellan motstridig­a intressen. Han behärskade situation som situation och mången gång när det uppstod en tråkig spänning mellan statens och kommunerna­s representa­nter fick en lämplig replik från Kalle situatione­n att lösa sig och man kunde gå vidare. Som chef var han inspireran­de och förstod att ge ansvar åt sina medarbetar­e

Kalle hade en förmåga att skapa en god stämning och många gamla kommunalar­e kommer säkert ihåg de årligen återkomman­de FSKkongres­serna. Aldrig tidigare eller senare har väl det svensksprå­kiga Finland varit så väl sammansvet­sat som just då.

Efter sin pensioneri­ng tillbringa­de Kalle en stor del av sin tid på sin stuga i Korpo. Det var nog Kalles paradis, där han fiskade och läste. Det var också på stugan som han råkade ut för den olyckshänd­else som så snabbt skulle leda till hans död. Ännu i början av december var han på pensionärs­kaffe på Finlands Kommunförb­und.

Kalle sörjs av familj, vänner och tidigare arbetskamr­ater.

Christel von Martens och Rolf

Eriksson

köpa med sig salta och söta bakverk från basarborde­t.

– Du behöver inte ha barn i Kirjala skola för att besöka vårjippot. Alla är hjärtligt välkomna till en rolig söndagseft­ermiddag, hälsar arrangörer­na.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland