Åbo Underrättelser

Seniorer ska få äta potatisgrö­t

Lakkorv och potatisgrö­t för äldre, lovar Kimitoöns kost- och städchef Birgitta Parikka.

- Monica Sandberg |

Det är viktigt att äldre serveras mat som de gillar, anser Kimitoöns kost- och städchef Birgitta Parikka. – Mat som blir kvar på tallriken ger ju ingen näring. Hon utlovar potatisgrö­t, lakkorv och fläsksås, men också frukt och grönsaker.

Då man blir äldre tappar man ofta matlusten eller får sämre matlust. Värre blir det i fall man råkar vara intagen på ett äldreboend­e eller en bäddavdeln­ing eller är beroende av mat som tillreds i ett kommunalt kök – om man i det köket inte beaktar vad äldre i allmänhet tycker om för mat.

– Mat som blir kvar på tallriken ger varken näring eller vitaminer. Det är viktigt att de äldre serveras mat som de gillar, säger Kimitoöns kost- och städchef Birgitta Parikka.

Hon har träffat öns äldreråd och berättar att matsedeln för seniorer ändras från nyår.

– Då ska vi börja ha strömmings­låda oftare, kanske också strömming i andra former, för strömming tyck- er många äldre om. Det blir lakkorv, grynkorv, fläsksås – och givetvis potatisgrö­t, den är verkligt efterfråga­d.

Matsedeln kommer att omfatta fler rätter, det här är bara några exempel.

Om en senior sköter mathållnin­gen själv, vad ska man tänka på?

– Näringstät­heten är viktig. Om man orkar äta bara små portioner är det viktigt att till exempel den köttfärsså­s som man orkar äta innehåller kött, inte bara vatten och mjöl. Behovet av energi minskar oftast men behovet av näring kvarstår. Undernä- ring är vanligare än man tror bland äldre. Övervikt är farlig men vanligen är det ingen god idé för seniorer att banta.

Några tips om hur man äter nyttigt?

– Antioxidan­ter finns i alla frukter, grönsaker och rotsaker med färg. Ta en klick äkta smör hellre än mycket margarin. Havtorns- och nyponpuré gör sopporna rika på C-vitamin. Man kan marinera rotsaker. Lägger man nötter i blöt i vatten blir de lätttare att tugga. Kikärter kan bra mixas till soppor.

 ??  ??
 ?? ÅU-foto ?? Frukt, grönt, rotsaker. Nyttigt för äldre och yngre.
ÅU-foto Frukt, grönt, rotsaker. Nyttigt för äldre och yngre.
 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Rätt sorts mat. Både skolelever och seniorer ska få sådan mat de gillar, det är målet för Kimitoöns kost- och städchef Birgitta Parikka.
Foto: Monica Sandberg Rätt sorts mat. Både skolelever och seniorer ska få sådan mat de gillar, det är målet för Kimitoöns kost- och städchef Birgitta Parikka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland