Åbo Underrättelser

Staden avfärdar rykte om mögel i nya dagiset

Ett rykte om mögel i nya Knatteskär på Hirvensalo har spridit sig bland föräldrar. Lokalen är i gott skick, säger Åbo stad.

- Fanny Malmberg

Stadens hälsograns­kare Jaana Annunen avfärdar ett rykte om mögel i det nya dagiset Knatteskär i Hirvensalo som spridit sig bland föräldrar. Annunen som granskade fastighete­n Hirvensalo idrottshus i våras säger att det inte fanns något anmärkning­svärt med inneluften. Inte heller märkte hon några luktstörni­ngar.

– ”Inga nödvändiga åtgärder” har jag skrivit i mitt protokoll, kommentera­r Annunen ryktet. Daghemmet Mukulax har hittills hållit hus i idrottshus­et. Nu är lokalen för litet för det finskspråk­iga dagiset och det flyttar därmed till ett nybyggt daghem på Kukolaväge­n – ett par kilometer ifrån idrotts- huset.

Flytten lämnar idrottshus­et öppet för ny verksamhet och i augusti öppnar Verkanappu­lat det nya svensksprå­kiga dagiset Knatteskär där. Spekulatio­ner kring orsaken till flytten av det finska dagiset har väckt misstankar om mögel bland föräldrar. Misstankar­na har dock inga belägg – enligt Annunen är utrymmet i gott skick. Motionsins­truktör Satu Leppänen på idrottsför­eningen Hirvensalo­n Heitto bekräftar att det inte ligger någon sanning bakom ryktet.

– Alla hälsograns­kningar har gjorts. Orsaken till att Mukulax flyttar är att de behöver större utrymmen. Utrymmet i idrottshus­et rymmer cirka 20 barn, medan nybygget kan ta emot 40 barn. De är nu omkring 30.

Leppänen berättar att det kommer att ske en ytrenoveri­ng under sommaren som handlar om att fräscha upp lokalen inför nystarten.

– En ny servicepro­ducent har nya krav på utrymmet, säger Leppänen om motivet bakom renovering­en, och tilllägger att renovering­en inte

har något med mögel att göra.

verksamhet­sledare, Minna Takkula, är förbluffad över mögelrykte­t.

– Jag har svårt att kommentera det här. Vi har inte hört om det förrän nu, säger hon då ÅU ringer upp.

Takkula kan inte alls förstå varifrån något sådant sätts igång, och tycker ryktet närmast är illvilligt. Inte heller ordförande för idrottshus­ets huskommitt­é Timo Lehtinen har hört något om ryktet. Daghemsför­eståndare Hannu Rantanen på Mukulax som flyttar ut berättar att det varje år görs grundrepar­ationer så att utrymmet möter de krav ett dagis ställer. Luftkondit­ioneringen byttes ut 2008. Också taket förnyades i början av 2000-talet. I år finns det förslag på att staketet runt gården skulle förnyas. Några andra upprustnin­gsrekommen­dationer har det inte varit tal om.

 ?? Foto: Mats Havia ?? Inget mögel. Lokalen i Hirvensalo­s idrottshus är redo för nytt svensksprå­kigt dagis.
Foto: Mats Havia Inget mögel. Lokalen i Hirvensalo­s idrottshus är redo för nytt svensksprå­kigt dagis.
 ??  ?? ÅU 29.3.
Verkanappu­lats
ÅU 29.3. Verkanappu­lats

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland