Åbo Underrättelser

Valet i Lahtis kan bli en rysare

Alla kandidater är jämnstarka i Samlingspa­rtiets ordförande­val. Stubb har ett starkt stöd i Egentliga Finland, säger Åbobon Niko Aaltonen.

- Jan-Ole Edberg |

Valet av ny ordförande för Samlingspa­rtiet förutspås bli en rysare. Den som väljs blir samtidigt ny statsminis­ter efter Jyrki Katainen.

De som tävlar om att få efterträda honom är socialoch hälsovårds­minister Paula Risikko, Europa- och utrikeshan­delsminist­er Alexander Stubb och näringsmin­ister Jan Vapaavuori.

– Det blir ett mycket spännande val i och med att kandidater­na är så jämnstarka. Ingen kan på förhand säga vem som blir vald, säger Niko Aaltonen, representa­nt för Samlingspa­rtiet i Åbo stadsfullm­äktige.

Han säger att utgången är helt oviss.

– Det går inte ens att förutspå vilka två kandidater som går vidare till andra valomgånge­n. Och den som fått mest röster i första omgången kan inte vara säker på att få majoritete­ns stöd i andra omgången. Valet kan avgöras med små marginaler. Aaltonen själv der Stubb.

– Stubb är öppen och rättfram. Han är språkkunni­g och vet hur man tar folk. Han har goda meriter som utrikeshan­delsminist­er och han är kunnig i många EU-frågor. Det är viktigt med tanke på att allt fler beslut som berör oss fattas i Bryssel. Han är också den enda av kandidater­na som kan leda partiet till en valseger i riksdagsva­let.

stöder Alexan- Aaltonen säger att alla tre kandidater har anhängare i regionen men att Stubb är den som kanske har flest anhängare bakom sig.

– Många kvinnor stöder Paula Risikko och partidistr­iktet har meddelat att en majoritet av medlemmarn­a i distriktet­s styrelse ställer sig bakom Jan Vapaavuori. Men enligt min uppfattnin­g stöder en majoritet av partimedle­mmarna i regionen Stubb. Åtminstone i Åbo har Stubb ett starkt stöd. Många unga stöder honom också, säger

Aaltonen. Partidistr­iktet i Egentliga Finland är till medlemsant­alet ett av partiets största distrikt. Men Aaltonen tror inte att det här har någon betydelse för valutgånge­n.

– Med tre jämnstarka kandidater som har ett brett stöd i alla läger kan det gå hur som helst. Det hade varit en annan sak om vår region hade haft en egen kandidat uppställd som vi kunnat ställa oss eniga bakom, säger Aaltonen.

– Å andra sidan gör det gott åt partiet att vi har tre starka kandidater som tävlar om ordförande­posten. De andra partierna är säkert avundsjuka på oss. Aaltonen deltar inte i partikongr­essen. Men han tycker att det ska bli spännande att följa med valet på avstånd.

– Det finns säkert många delegater som ännu inte har bestämt sig för vem de ska rösta på. För deras del avgörs valet på slutmetrar­na på ort och ställe när kandidater­na deltar i debatten inför omröstning­en, säger Aaltonen. Också Markku Järvinen, förtroende­vald och aktiv i Samlingspa­rtiet i Pargas, förutspår att ordförande­valet på lördagen kan bli en rysare.

– Kandidater­na är oerhört jämnstarka. Alla har egenskaper och områden som de är bra på. Det blir säkert ett svårt val för många.

Järvinen deltar inte heller i kongressen. Han har ingen favorit bland kandidater­na.

– Det är svårt att peka ut någon. Jag tycker att alla kandidater är bra. För min del är det ingen större skillnad vem av kandidater­na som blir ny partiordfö­rande och statsminis­ter.

 ?? Lehtikuva ?? Vem vinner... Och vem försvinner? På lördag avgörs om Samlingspa­rtiets nya ordförande heter Paula Risikko, Jan Vapaavuori eller Alexander Stubb.
Lehtikuva Vem vinner... Och vem försvinner? På lördag avgörs om Samlingspa­rtiets nya ordförande heter Paula Risikko, Jan Vapaavuori eller Alexander Stubb.
 ??  ??
 ?? ÅU-foto ?? Flaggar för Stubb. Alexander Stubb är den som kanske har flest anhängare i Egentliga Finland. Själv stöder jag också honom, säger Niko Aaltonen i Åbo.
ÅU-foto Flaggar för Stubb. Alexander Stubb är den som kanske har flest anhängare i Egentliga Finland. Själv stöder jag också honom, säger Niko Aaltonen i Åbo.
 ?? ÅU-foto ?? Jämnstarka. Det är svårt att peka ut någon. Jag tycker att alla kandidater är bra, säger
Markku Järvinen i Pargas.
ÅU-foto Jämnstarka. Det är svårt att peka ut någon. Jag tycker att alla kandidater är bra, säger Markku Järvinen i Pargas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland