Åbo Underrättelser

Stort intresse inför partikongr­essen

-

Det väntas bli en känsloladd­ad inledning på Samlingspa­rtiets partikongr­ess i Lahtis.

Ordförande Jyrki Katainen håller sitt avskedstal på fredagskvä­llen i Sibeliushu­set och sätter punkt för en lång period i partiets historia. Katainen som varit en omtyckt ordförande har lett partiet i tio år. Tre politiker tävlar om att efterträda honom: socialoch hälsovårds­minister Paula Risikko, Europaoch utrikeshan­delsminist­er Alexander Stubb och näringsmin­ister Jan Vapaavuori.

Kampen avgörs på lördag, strax efter middagstid, då cirka 870 delegater röstar på sin favorit. Partiet har hållit tyst om vem delegatern­a är så det är svårt att förutspå slutresult­atet.

Samlingspa­rtisterna själva anser att de har tre bra alternativ att välja mellan och det verkar som att rösterna kommer att fördela sig ganska jämnt. I enkäter bland folket har Alexander Stubb fått det största stödet.

Men å andra sidan har exempelvis inflytelse­rika Ben Zyskowicz ställt sig bakom Vapaavuori.

Den nya partiledar­ens främsta uppdrag är att lotsa partiet till en valseger i riksdagsva­let och att leda den nuvarande regeringen fram till slutet av mandatperi­oden. Kandidater­na har varit ganska eniga i debatterna inför ordförande­valet. De främsta skillnader­na har handlat om arvsskatte­n, fackavdrag­et och adoptionsr­ätten för samkönade par.

Risikko är den enda av de tre som åtminstone för tillfället inte vill slopa arvsskatte­n. Hon är också den enda som är emot adoptionsr­ätten för samkönade par. Stubb är den enda ur trion som vill slopa skatteavdr­aget för fackavgift­er.

På söndag väljer partikongr­essen tre vice ordförande. Bland kandidater­na finns åtminstone riksdagsle­damöterna Sanni Grahn-Laasonen och Jukka Kopra. Mycket står alltså på spel under helgen och naturligt nog kommer rekordmång­a partimedle­mmar och likaså rekordmång­a journalist­er att vara på plats i Lahtis.

Under det tre dagar långa evenemange­t finns också mycket annat på agendan. Bland annat ska man utse ordförande och medlemmarn­a i partifullm­äktige och presentera redogörels­er för vad olika instanser i partiet gjort sedan den senaste partikongr­essen. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland