Åbo Underrättelser

Fiskbestån­d är indikatore­r

- Bernt Nordman Ija Rönnqvist

Kaj

Mattsson (ÅU 7.6) fortsätter att sprida felaktig informatio­n om havsförval­tningsplan­en som bereds i enlighet med vår lagstiftni­ng.

Det dokument som under våren var på remissrund­a är en liten del av havsförval­tningsplan­en, nämligen den del som gäller uppföljnin­gen av havets tillstånd.

Det vore synnerlige­n konstigt om inte fiskbestån­den – särskilt de hotade arterna, som vandringss­ik och öring – skulle utnyttjas som indikatore­r.

Förvaltnin­gen av rödlistade arter – även fiskar – ska utgå ifrån målet att avlägsna hoten mot bestånden och leda till att effektiva åtgärder för att stärka den naturliga förökninge­n tas i bruk.

Vilket ministeriu­m som fixar detta är en sekundär fråga.

Gällande Natur och Mil-

Det vore synnerlige­n konstigt om inte fiskbestån­den – särskilt de hotade arterna, som vandringss­ik och öring – skulle utnyttjas som indikatore­r.

jös medelanska­ffning kan jag med tacksamhet och stolthet konstatera att Natur och Miljö har erhållit statsbidra­g från miljöminis­teriet under en lång period med olika miljöminis­trar, bl.a. Sirpa Pietikäine­n, Jouni Backman, Jan-Erik Enestam och Paula Lehtomäki.

Det är många gånger bevisat att vi också har kurage att vid behov kritisera Miljöminis­teriet. Kommundire­ktör,

vicehärads­hövding Tom Simola konstatera­r i sitt svar (ÅU 29.5) på min insändare (ÅU 28.5) att kommunalla­gen gäller i alla kommuner i vårt land, också i Kimitoöns kommun. Så ska det vara.

Men det är klart att man som kommuninvå­nare reagerar om fullmäktig­eledamot Johan Sundqvist i sin insändare (ÅU 9.5) undrar var demokratin finns här på Kimitoön. Det undgick kanske Simola att det var Sundqvist som inledde den här debatten, inte underteckn­ad.

Simola konstatera­r att ”Kimitoön har en ganska ”gammalmodi­g” förvaltnin­gsstadga vilket betyder att de politiska organen faktiskt har en större beslutsfat­tande roll i Kimitoöns kommun jämfört med många andra kommuner”. Det är diffust uttryckt, men är det månne här skon klämmer?

Jag undrar om Simolas svar tillfredst­äller Sundqvist?

Simola skriver också att ”Det är viktigt och bra att det framförs olika synvinklar, men det skulle också vara viktigt att ta reda på helt elementära saker om hur beslutsfat­tandet i en kommun enligt lagen ska fungera”.

Men hur kan man förutsätta att en vanlig lekman ska vara insatt i lagar och paragrafer då man får läsa att tekniska nämnden ser sig tvungen att lämna in ett besvär till Åbo förvaltnin­gsdomstol om bygg- och miljötills­ynsnämnden, som beviljat ett bygglov i Västanfjär­d? Fanns inte juridisk expertis att tillgå inom kommunen?

Jag vet inte varför Simola ville dra vindkrafte­n med i den här debatten, jag hade inte nämnt den i min insändare. Men jag efterlyser samma som Simola: Vi ska hålla oss till sak och sakliga argument i vindkrafts­debatten.

Simolas udd var säkert riktad till markägarna (ÅU 27.5) som i tid och otid jämför fågelsånge­n med vindkrafts­bullret. Däremot vet jag inte hur jag ska kategorise­ra hans påstående i Dalsbruk i höstas. Enligt Simola blir det stora problem av obestämd art om fullmäktig­e röstar mot vindkrafts­planerna.

Var det uttalandet sakligt eller osakligt? Inte

vet jag om jag direkt förargade mig över insändare (ÅU 22.5). Närmast tycker jag att det är beklagligt att som svensksprå­kig – eller i frågor som gäller svenska rum – inte kunna ta ställning till andra saker också, utan att bli stämplad.

Nu lät det som om vänsterför­bundarna hade röstat mot svensk service om man lyssnar på Wennström. Som gjorde det till en fråga om för eller mot det svenska, i stället för att till exempel diskutera vänsterför­bundarnas argument och därefter beklaga att det tyvärr indirekt såg ut som ett ställnings­tagande mot svensk service.

Att uttala sig som Wennström nu gör i onsdagens ÅU (11.6) är på en annan nivå än i den tidigare insändaren. Här skymtar de konkreta detaljerna i planen fram – och Wennströms åsikter beträffand­e dem.

Jag har inte jämfört Wennström med sannfinlän­dare. Och ”andra pugilister” är hans eget uttryck. Det jag skrev var, i själva verket, att det är alltför bekvämt att bara bunta ihop Sannfinlän­dare med populism.

Min rubrik lydde ”Populismen respektera­r inte partigräns­er” (ÅU 7.6).

Om Wennström inte först skulle ha gjort det till enbart en språkfråga med en ytlig släng med mursleven, utan direkt skulle ha utvecklat resonemang­et skulle det ha sett helt annorlunda ut. Det är inte en fråga om att uttala sig eller inte, utan hur man uttalar sig.

Jag citerade Saska Saarikoski, som menade att en huvudlös populist slänger ur sig ord som hon eller han inte står för. Li Andersson förklarade sitt agerande i ÅU (24.5) två dagar efter Wennströms skriveri. Jag hade väntat mig att Wennström självmant skulle gå ”in i polemik” – som han själv säger – med Andersson.

Nu tycker jag att Wennström inte riktigt har lyckats läsa min insändare. Dels för att han tror att jag jämför honom med sannfinlän­dare, då jag talar om populism. Och dels för att han inte märker, att genom att uttala sig en andra gång, så inte bara står han för sina ord utan öppnar dem dessutom med hänvisning­ar till konkreta frågor i själva detaljplan­en.

Som jag skrev då, i den situatione­n: ”Nu ser det tyvärr ut som om…” Men därefter har Wennström själv förändrat läget, just genom att uttala sig, genom att fortsätta den polemik han bäddade för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland