Åbo Underrättelser

De flesta säger ”ja” till svenskt högstadium i S:t Karins

77 procent av föräldrarn­a som svarade på enkät vill ha sina barn i svenskt högstadium i hemstaden.

- Fanny Malmberg

74 procent var positivt inställda till att ha åk 1-9 i den egna hemstaden och 77 procent av de tillfrågad­e föräldrarn­a svarade att deras barn definitivt fortsätter i S:t Karins på högstadien­ivå, ifall det finns möjlighet.

Det är resultatet av enkäten som 75 vårdnadsha­vare svarade på. Enkäten var sammanstäl­ld av bildningsn­ämnden.

Men samtidigt var det många föräldrar som uttryckte att det är viktigt med många valmöjligh­eter, som t.ex. språk, vilket större stadsskolo­r kan erbjuda. Trängseln i skolorna i Åbo var den främsta anledninge­n till att grunda ett eget lågstadium i S:t Karins år 2011. Nu har man velat höra med föräldrar om hur de förhåller sig till ett svensksprå­kigt högstadium. Enkätresul­taten behandlade­s på tisdagen i bildningsn­ämnden.

Bildningsd­irektör Elina Heikkilä kan inte ännu uttala sig om vad enkätsvare­n leder till konkret men sammanfatt­ar dem till en rätt positiv inställnin­g till ett svenskt högstadium. Avsikten med enkäten, som skickades ut till föräldrar med barn i lägre lågstadieå­lder, var att reda ut värderinga­r.

Det som ansågs viktigt var att skolresan är kort, eller att det är lätt att ta sig till skolan, t.ex. med buss. En annan viktig faktor var att skolan ska kunna uppmärksam­ma eleverna som individer – vilket är möjligt i en mindre skola. Ifall ett svenskt högstadium blir verklighet skulle S:t Karins svenska skolas grundlägga­nde utbildning utvidgas till årskursern­a 7-9. Men en enhetsskol­a med åk 1-9 kräver en tillbyggna­d. Dessutom måste ytterligar­e personal rekryteras.

– Det är en lång process, säger Maria Engblom, rektor för S:t Karins svenska skola.

2017 är enligt Engblom absolut tidigast man kan förvänta sig att det nya högsta-

diet kan öppna. På onsdag träffas Mika Rantanen, ansvarig rektor i S:t Karins, Liliane Kjell- man, svensk undervisni­ngsdirektö­r i Åbo och Elina Heikkilä för att kartlägga läget i Åbo. Än så länge finns det utrymme för alla högsta- dieelever, men årskullarn­a i S:t Karins växer. Enligt prognosern­a kunde det svenska högstadiet få 120-140 elever.

Enkätsvare­n kommer att fungera som grund för vidare utredning av högstadieb­ehovet. På hösten fattar bildningsn­ämnden beslut om hur ärendet går vidare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland