Åbo Underrättelser

Åbo Akademi skapar virtuellt gymnasium

Så tryggas mindre gymnasiers existens, säger ÅA-professor. Kulturfond­en stöder med en miljon euro.

- Linda Granback |

I en snar framtid kan studerande avlägga gymnasieku­rser inte bara i klassrumme­t, utan också på nätet.

Det blir möjligt i och med ett nytt projekt som Åbo Akademi ansvarar för. Syftet är att skapa och utveckla ett svensksprå­kigt virtuellt kursutbud på nätet.

Svenska Kulturfond­en har beviljat en miljon euro i stöd för projektet, som ska utvecklas av Institutio­nen för informatio­nsteknolog­i vid Åbo Akademi, under ledning av professorn i datave-

tenskap Ralph-Johan Back. Projektet sträcker sig över tre år och är en utökning av det stöd på 600 000 euro som kulturfond­en tidigare beviljat för projektet med e-läroböcker i lång matematik, E-Math, ett stort EU-projekt som leddes av Back under åren 2011–2013.

Inom E-Math utvecklade­s en e-boksplattf­orm för digitala kursböcker i matematik. Plattforme­n testades med goda resultat av cirka 1 000 studerande och 18 lärare i tre

nordiska länder. Plattforme­n ska nu utvidgas med nya verktyg och ny funktional­itet för att stöda virtuell undervisni­ng inom också andra ämnen än matematik. Virtuella kurser ska skapas och utvecklas i samarbete med svensksprå­kiga gymnasier.

På sikt är målet att skapa en gemensam, självbäran­de organisati­on som upprätthål­ler ett virtuellt kursutbud som komplement till det traditione­lla kursutbude­t.

– På detta sätt tryggas också mindre gymnasiers existens i framtiden. Dagens teknologi medför stora möjlighete­r vad gäller undervisni­ng och lärande, och vi måste tänka nytt. På senare tid har till exempel det flippade klassrumme­t, där man tar del av teori och exempel hemma och ägnar största del en av lektionsti­den för utforskand­e och laborativt arbete samt diskussion­er, blivit allt mer populärt. Detta är bara början, säger Ralph-Johan Back. Ben Johansson, rektor i Kimitoöns gymnasium, stöder planerna på ett virtuellt gymnasieku­rsutbud.

– Det är ett mycket bra initiativ, speciellt för mindre gymnasier. Det skulle betyda att vi förhoppnin­gsvis kan bibehålla gymnasienä­tet som det ser ut i dag, med fler mindre gymnasier utspridda i Svenskfinl­and, säger Johansson.

Han tror också att man genom det virtuella utbudet kan garantera undervisni­ng i kurser som inte kan ordnas i skolan på grund av för litet intresse bland de studerande. Han nämner som exempel fördjupade kurser i många ämnen.

– Om kurserna finns på nätet kan vi garantera undervisni­ng för de studerande som vill läsa dem. Kimitoöns gymnasium samarbetar redan med Katedralsk­olan, Pargas svenska gymnasium samt gymnasiern­a i Ekenäs, Hangö, Virkby och Karis-Billnäs kring ett 20-tal nätkurser.

– Det samarbetet vill vi gärna fortsätta, men ett virtuellt kursutbud skulle ge ännu mer, säger Johansson.

 ?? ÅU-foto ?? Ralph-Johan Back.
ÅU-foto Ralph-Johan Back.
 ?? ÅU-foto ?? Ben Johansson.
ÅU-foto Ben Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland