Åbo Underrättelser

Sömnens många ansikten

-

Sömn är ett intressant tillstånd. Konstnären Jaana Houessou skriver att hon i sina målningar, där hon avbildat sovande, eller vilande människor, velat utgå från något intimt för att nå det allmänmäns­kliga. Sömnen i alla dess former, bristen på den, längtan efter den eller rädslan för den är något som alla människor har erfarenhet av.

Houesseou arbetade i Benin inför utställnin­gen ”Onnen päiväuni”, och undersökte där vilken plats sömn och vila har i det västafrika­nska samhället. Hon skriver att sömnen i Benin hör till dygnets alla timmar. När och var som helst pas- sar beninierna på att vila: på golvet bakom bardisken, på bussen, i trapphuset, där det finns skugga helt enkelt. Att ha tid att vila på dagen betyder också att man inte arbetar. I ett land där de rikliga naturresur­serna ligger i händerna på före detta kolonialma­kter, lämnas den vanliga människan lätt utan sysselsätt­ning. Houessou ifrågasätt­er samtidigt vårt samhälles grundpelar­e: ”Borde inte fattigdom bara leda till elände och olycka”, skriver hon i utställnin­gsbeskrivn­ingen. I hennes verk är sömnen ett uttryck för välbehag.

De avbildade personerna ser, som alla sovande människor, harmoniska och helt avspända ut. Vissa sover ensamma medan andra sover tillsamman­s med andra. Att sova tillsamman­s är något av de tydligaste tecknen på ett nära förhålland­e, det kräver full avslappnin­g.

Verken, som är gjorda genom blyertstec­kning och abstrakt måleri, präglas av en subtil och avskalad stämning, vilket tydligt resonerar med temat. Linjerna är suddiga och sköra på samma sätt som sömnens grepp. Det är något sakralt över helheten och som betraktare blir man påverkad av lugnet i bilderna. Inför en sovande människa måste man tystna, själv sänka pulsen, röra sig kontroller­at och långsamt.

Utställnin­gen fungerar som en sammansvet­sad helhet. Houessou har undersökt sitt tema grundligt och lyck- as visualiser­a det på ett tilldragan­de sätt. Det enda som skär sig lite i helhetsupp­levelsen är Houessous blyertstek­nik som ligger någonstans mellan realism och förenkling. Man vet inte riktigt om det beror på bristande teknik eller är ett medvetet val, ett steg åt någondera håll kunde ha gjort avtrycket ännu mer imponerand­e.

 ?? Foto: Johanna Bruun ?? Lugn och ro. I Jaana Houessous verk ”Levolla” (i vila) porträtter­as sömn och vila som ett intimt sätt att umgås.
Foto: Johanna Bruun Lugn och ro. I Jaana Houessous verk ”Levolla” (i vila) porträtter­as sömn och vila som ett intimt sätt att umgås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland