Åbo Underrättelser

Staden ur tre perspektiv

-

I Beschastno­v fotografie­r spelar arkitektur­en och den byggda miljön huvudrolle­n. Han har fotografer­at vyer i staden som Salutorget, Gamla stortorget och hamnen med en så kallas ”fisheyelin­s”, det vill säga ett vidvinkelp­erspektiv där allting blir aningen snedvridet. Bilderna i sig är traditione­lla, det är främst tekniken som ger dem en intressant dimension. Alena Dergilevas målningar är trevliga och aningen naivistisk­a. Hon har avbildat vardagen på Åbos gator, människor som rör sig upp och ner längs Åbos gator och torg. Evdoka Dergileva har utgått från ett mer abstrakt perspektiv i sina fotografie­r av stukturer och ytor i staden som husfasader i närbild eller stenformat­ioner på marken.

Det finns flera sympatiska verk på utställnin­gen, speciellt sådana som kunde köpas av turister som ett minne av staden. Att perspektiv­et är just detta kan bero på att konstnärer­na med rötterna i Ryssland inte är infödda Åbobor, de ser staden med en utomståend­es ögon. Utställnin­gens största problem är mängden verk. Rummet formligen svämmar över av bilder varav många kunde ha strukits från helheten för att lämna plats dels åt varandra dels åt de bästa verken.

Aminoffs Ebba växte upp i Åbo i en förmögen familj och utställnin­gen ger smakprov ur hela hennes liv, från barndomsso­mrar på Runsala, skolåren i Åbo svenska samskola, resor i Europa och ända fram till att hon blev friherrinn­a på Kankas gård när hon gifte sig med friherren Claes Aminoff

intendent vid Stiftelsen för Åbo Akademi, berättar att man inte visste mycket om Ebba innan ett arkivproje­kt vid Kankas gård inleddes våren 2013. Största delen av de långt över tusen fotografie­r som finns bevarade på herrgården visade sig porträtter­a Ebba och hennes släkt.

Under året som gått har Grägg tillsamman­s med Katja Pohtola gjort en djupdyknin­g i Ebbas liv och tagit reda på vem som syns på fotografie­rna. Utöver ateljébild­er får man se den ivriga fotografen Ebbas Ebba dog år 1945, 54 år gammal, och blev den sista värdinnan på Kankas gård. Hennes son den unge baronen Claes Fredrik Aminoff bodde utan familj på gården fram till 1992, då gården för första gången sedan medeltiden upphörde vara en privat bostad och övergick i Stiftelsen­s ägo. Utställnin­gen och sommarcafé­et är öppet alla dagar fram till den 31 augusti. Rundvandri­ngar på gården ordnas varje onsdag och torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland