Åbo Underrättelser

Lammaladam­men blev röd

-

Också en del av bäcken som i Västanfjär­d går förbi Lammalas reningsver­k har färgats röd, på grund av för hög dosering av järnsulfat. Grannarna såg att bäcken – som efter utsläpp i april var snarast svart – började byta färg i går.

– Vi upptäckte felet redan i måndags och fick det reparerat då. Det behövs en väldigt liten mängd ferrosulfa­t för att orsaka en rödaktig färg, säger reningsver­kssötare Kaj Henriksson vid Kimitoöns Vatten.

cirka ett kilo järnsulfat per 40 kubikmeter avloppsvat­ten för att fälla ut den fasta andelen av det som avloppsvat­ten innehåller. Under veckoslute­t hade kemikalied­oseringen släppt till 150–200 kg för mycket.

Kimitoöns Vatten har länge – egentligen alltid – haft problem med renings- verket, som man hoppas kunna ta ur bruk 2015.

– Under en månads tid har en firma försökt få bukt med automatike­n överlag i reningsver­ket, säger Henriksson. Överinspek­tör Heikki Elomaa vid övervakand­e myndighete­n NTM-centralen säger att järnsulfat är helt ofarligt och att det används för att få ner mängden fosfor i det renade vattnet.

Han tillägger att samma typs reningsver­k som det i Lammala absolut inte borde köpas in av flera kommuner. Bäckens grannar håller fortfarand­e på och sammanstäl­ler en egen utredning över bäckens tillstånd och är allt annat än glada över reningsver­kets påverkan – det finns massor av svart smörja kvar på bäckens botten sedan utsläppet i april, säger de.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Bytte färg. Dammen vid reningsver­ket var i går rödaktig, och färgen spred sig till bäcken som rinner förbi, på väg ner till Lammalavik­en.
Foto: Monica Sandberg Bytte färg. Dammen vid reningsver­ket var i går rödaktig, och färgen spred sig till bäcken som rinner förbi, på väg ner till Lammalavik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland